Categories: Actual

OMS a lansat o aplicație pentru telefoanele mobile, cu scopul de a preveni anumite boli

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Meteorologică Mondială (OMM), Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și Organizația Internațională a Muncii au lansat o nouă aplicație pentru telefoanele mobile care oferă informații localizate despre nivelul radiațiilor ultraviolete (UV) (OIM).

Despre ce aplicație este vorba și care este scopul acesteia

Scopul acestei aplicații este de a informa și a alerta publicul larg cu privire la riscul potențial pentru sănătate asociat cu nivelurile ridicate de radiații solare UV.

Aplicația SunSmart Global UV oferă prognoze UV ​​și timp de 5 zile în locații care pot fi căutate.

Aplicația, potrivit www.who.int evidențiază intervalele de timp în care este necesară protecția solară cu scopul de a ajuta oamenii din întreaga lume să știe când să folosească protecția solară, într-un efort de a reduce povara globală a cancerului de piele și a leziunilor oculare cauzate de UV.

Aplicația SunSmart Global UV este disponibilă gratuit în:

  • aplicația Apple
  • magazinele Google Play

Aplicația SunSmart Global UV :

  • oferă opțiuni personalizate, astfel încât utilizatorii să poată lua măsuri pentru a proteja expunerea prelungită și excesivă la UV, o cauză majoră a cancerului de piele și a altor boli legate de UV.
  • permite includerea fluxurilor de date naționale și locale și adaptarea în mai multe limbi – este disponibilă în prezent în chineză, engleză, franceză, germană, rusă, olandeză și spaniolă.

Dr. Maria Neira, directorul OMS, Departamentul pentru Mediu, Schimbări Climatice și Sănătate a spus:

  • „Dovezile arată că supraexpunerea la UV este cauza majoră a cancerului de piele. Prin urmare, este vital ca oamenii să știe când și cum să se protejeze”.
  • „Încurajăm pe toată lumea să folosească aplicația pentru a se proteja pe ei înșiși și pe copiii lor și pentru a face din asta un obicei zilnic.”

La nivel global, se estimează că în anul 2020:

  • au fost diagnosticate peste 1,5 milioane de cazuri de cancer de piele (melanomul și non-melanomul combinate)
  • peste 120.000 de oameni din întreaga lume și-au pierdut viața din cauza acestei boli foarte prevenibile.

Unul dintre principalii factori care contribuie la aceste tipuri de cancer este excesul de radiație UV din subțierea stratului de ozon stratosferic al pământului, rezultat din eliberarea anumitor substanțe chimice artificiale.

În conformitate cu tratatul internațional cunoscut sub numele de “Protocolul de la Montreal”, toate statele membre ale ONU elimină treptat producția și consumul acestor substanțe conform unui calendar specific. Ca urmare a acestor eforturi continue, nivelul de ozon se preconizează că se va recupera până la jumătatea secolului. Între timp,

Protocolul de la Montreal protejează stratul de ozon stratosferic care, la rândul său, protejează sănătatea umană și mediul înconjurător, blocând majoritatea radiațiilor ultraviolete dăunătoare ale soarelui să ajungă la suprafața pământului. Cancerul de piele poate rezulta din supraexpunerea la soare, așa că este imperativ ca toată lumea să rămână vigilentă și să se asigure că se protejează în mod adecvat cu pălării și protecție solară. Aplicația SunSmart este un instrument fantastic de monitorizare UV și aș încuraja pe toată lumea să-l folosească”, ne sfătuiește doamna Meg Seki, secretarul executiv al Secretariatului pentru ozon al UNEP, potrivit who.int

Toată lumea are nevoie de puțin soare, în principal pentru producerea de vitamina D care ajută la prevenirea dezvoltării bolilor osoase precum rahitismul, osteomalacia și osteoporoza. Dar prea mult soare poate fi periculos și chiar mortal. Iar, lunile de vară ascund un adevărat pericol.

Aplicația UV a fost lansată pentru a coincide cu prima zi de vară în emisfera nordică.

Prin creșterea gradului de conștientizare a publicului și contribuind la reducerea incidenței cancerului de piele, această aplicație sprijină în cele din urmă atingerea Obiectivului 3 de dezvoltare durabilă a ONU, care urmărește să asigure o viață sănătoasă și bunăstare la nivel mondial până în anul 2030.

Astfel, secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas a declarat:

  • „Această aplicație combină expertiza meteorologică, de mediu și de sănătate pentru a ajuta la protejarea oamenilor de soare atât la locul de muncă, cât și în timpul liber. Este unic, deoarece utilizează date de la stațiile de măsurare UV și meteo la nivel de țară pentru a oferi citiri precise și specifice locației indicelui UV”.
  • „Este un exemplu minunat de știință în serviciul societății.”

Măsuri de prevenire a bolilor cauzate de radiațiile solare UV

O mare parte din bolile și decesele legate de UV pot fi evitate printr-un set de măsuri simple de prevenire:

  • Limitați timpul în soarele amiezii
  • Căutați umbră atunci când razele UV sunt cele mai intense
  • Purtați îmbrăcăminte de protecție, pălării și ochelari de soare
  • Utilizați o protecție solară cu spectru larg de protecție solară

Protejarea copiilor de perioadele prelungite la soare este deosebit de importantă, deoarece expunerea excesivă la soare în acești primi ani poate crește semnificativ riscul de boli legate de UV mai târziu în viață.

Vera Paquete-Perdigão, directorul Departamentului de guvernare și tripartism al OIM a declarat:

„Această aplicație este un instrument util pentru a ajuta companiile și lucrătorii în identificarea muncii periculoase și planificarea măsurilor de securitate și sănătate. Conferința Internațională a Muncii a adoptat la 10 iunie o rezoluție care recunoaște un mediu de lucru sigur și sănătos ca un nou principiu fundamental și drept la locul de muncă. Este un apel global pentru eforturi sporite pentru a preveni accidentele și bolile legate de muncă. Instrumente precum SunSmart Global UV reprezintă o contribuție mică, dar utilă la acest demers”, a declarat.

Pe ce se bazează aplicația

Aplicația SunSmart Global UV se bazează pe Indexul UV, care descrie nivelul radiației UV solare de la suprafața pământului.

Indicele UV este raportat pe o scară de la 1 (sau „Scăzut”) la 11 și mai mare (sau „Extrem”).

Cu cât valoarea indicelui este mai mare, cu atât este mai mare potențialul de deteriorare a pielii și a ochilor și cu atât este mai puțin timp pentru ca un rău să apară.

În ce perioadă din zi se înregistrează maxime UV

Indexul UV maxim este la amiaza solară, când soarele este cel mai înalt pe cer. Se recomandă adaptarea activităților în aer liber și utilizarea protecției solare atunci când indicele UV este de 3 sau mai mult.

Daunele UV sunt cumulative și UV pot fi dăunătoare atunci când oamenii sunt expuși pe perioade lungi, chiar și la niveluri scăzute.

Aplicația încearcă să aducă consistență la nivel mondial în raportarea UV și mesajele de sănătate publică.

Cine a dezvoltat această aplicație

Aplicația fost dezvoltată de Cancer Council Victoria și Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency, ambele centre colaboratoare ale OMS din Australia, unde o aplicație similară a demonstrat o îmbunătățire a gradului de conștientizare a publicului privind protecția UV atunci când a fost folosită pentru a sprijini o campanie de sănătate publică sistematică de decenii care promovează comportament inteligent față de soare.

Global Solar UV Index a fost dezvoltat în comun de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Meteorologică Mondială (OMM), Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Comisia Internațională pentru Protecția Radiațiilor Neionizante (ICNIRP) și Federația Germană. Oficiul pentru Protecția împotriva Radiațiilor (Bundesamt für Strahlenschutz, BfS).

Beatrise Braha

Recent Posts

După 14 ani, în septembrie are loc recalcularea pensiilor! Vor beneficia trei milioane de pensionari

Recalcularea pensiilor, o schimbare majoră pentru seniorii din România, se pregătește să intre în vigoare…

29 de minute ago

Lupta împotriva „Shrinkflation”. Comercianții , obligați să semnalizeze reducerea cantității produselor

Guvernul a decis să ia măsuri pentru a contracara practica cunoscută sub numele de "shrinkflation".…

2 ore ago

Adrian Câciu trage un semnal de alarmă! România pierde miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a subliniat că România suferă o pierdere estimată…

3 ore ago

Salarii mai mari și impozite mai mici! Măsura ar urma să se implementeze de la 1 iulie

Premierul României, Marcel Ciolacu, a exprimat necesitatea unei reforme în sistemul de impozitare a salariilor.…

4 ore ago

Inflația va continua să crească! Previziunile BNR

BNR a anunțat că inflația va crește la 4,9%, față de 4,7% în prezent, conform…

5 ore ago

Cod galben de inundații! Ce zone sunt afectate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben…

6 ore ago

This website uses cookies.