Actual International

Operațiune militară de amploare a Belarusului, în regiunea Gomel, la granița cu Ucraina

Operațiune militară de amploare a Belarusului, în regiunea Gomel, la granița cu Ucraina
Foto: Reuters

În câteva zile, Belarusul demarează noi exerciții militare, chiar la graniță cu Ucraina. Se anunță o vară fierbinte, după cum spun toți analiștii militari din întreaga lume.

Operațiune militară de amploare a Belarusului, în regiunea Gomel, la granița cu Ucraina

Belarus va desfăşura exerciţii de mobilizare militară în lunile iunie şi iulie în regiunea Gomel, a informat luni agenţia de presă de stat BelTA, la care face referire, marţi, Reuters. Este o operațiune militară de amploare, cum au observat analiștii din domeniu.

În perioada 22 iunie – 1 iulie vor fi organizate exerciţii planificate cu comisariatele militare, agenţii administrative militare, împreună cu forţele armate, după cum a transmis comisarul militar al regiunii Gomel, Andrei Krivonosov.

Evenimentele de acest tip sunt organizate în mod tradiţional pentru a creşte pregătirea pentru luptă şi mobilizare a comisariatelor militare şi pentru a îmbunătăţi cunoştinţele militare şi abilităţile practice ale celor responsabili pentru serviciul militar” a declarat Krivonosov.

În perioada 28 iunie – 16 iulie va avea loc pregătirea a celor responsabili de serviciul militar pentru formaţiunile de apărare teritorială, a mai adăugat acesta.

Din punct de vedere geografic, regiunea Gomel se învecinează la sud cu Ucraina, având și unele porţiuni de apropiere cu zona de excludere din jurul locației unde a avut loc dezastrul nuclear de la Cernobîl, în timp ce la est se învecinează cu Rusia.

Anterior, pe 26 mai, preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a ordonat crearea unui nou comandament militar pentru zona de sud a ţării, care este situată fix la graniţa cu Ucraina.

SUA și-a anunțat decizia de nu a furniza rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei

Nu voi trimite nimic care să poată trage în Rusia”, a declarat președintele Biden, la Casa Albă. Ca răspuns, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat tot luni, că decizia SUA de a nu trimite în Ucraina sisteme de rachete care ar putea ajunge în Rusia este „rațională”, potrivit Reuters. Rușii au avertizat că Statele Unite vor „depăși o linie roșie”, dacă vor furniza sistemele Ucrainei. Ucraina a solicitat, în repetate rânduri, armament de ultimă generație, cu rază lungă de acțiune, pentru a contracara bombardamentele Rusiei, dar, de această dată Statele Unite au răspuns negativ, ferm și fără echivoc.