Politică

Statele Unite iau poziție împotriva lui Putin. Cum are de gând Washingtonul să ajute Ucraina împotriva Rusiei şi Belarusului

Statele Unite iau poziție împotriva lui Putin. Cum are de gând Washingtonul să ajute Ucraina împotriva Rusiei şi Belarusului

Washingtonul a hotărât ca Statele Unite să finanţeze proiecte care includ echipament de supraveghere şi monitorizare pentru a consolida frontierele Ucrainei cu Rusia şi Belarus. Acest pas este luat pe fondul tensionării continue a relaţiilor cu Moscova, a anunţat marţi poliţia de frontieră ucraineană, relatează Reuters.

Este vorba despre proiecte în valoare de 20 de milioane de dolari privind achiziţionarea de drone şi sisteme de înregistrare, precum şi echipament pentru protecţia personală a poliţiştilor de frontieră.

Kievul acuză Rusia de mobilizarea a zeci de mii de militari în apropiere de frontiera cu Ucraina, ceea ce ar putea anunţa o posibilă ofensivă rusă.

Rusia neagă că ar pregăti vreun atac, dar acuză Ucraina şi SUA de comportament destabilizator şi solicită garanţii de securitate împotriva extinderii NATO spre est.

Ucraina, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, a primit începând din 2018 mai multe transporturi de muniţie din SUA şi rachete Javelin, atrăgând critici dure din partea Rusiei.

Kremlinul a anunţat luni că are sens pentru Rusia să poarte negocieri cu NATO pe tema garanţiilor de securitate pe care le solicită din partea Occidentului, dincolo de negocierile bilaterale cu Statele Unite ale Americii.

Rusia a prezentat o listă cu propuneri de securitate

Rusia a prezentat la începutul lunii decembrie o listă cu propuneri de securitate pe care doreşte să le negocieze, printre care şi o promisiune că NATO va renunţa la orice fel de activitate militară în Europa de Est şi Ucraina.

Desfășurarea de către Rusia de efective a zeci de mii de soldați în nordul, estul și sudul Ucrainei a alimentat temerile în Kiev și capitalele occidentale că Moscova plănuiește un atac. Peste 10.000 de militari ruși s-au întors la bazele lor permanente după exercițiile desfășurate timp de o lună în apropierea Ucrainei. Estimările pentru numărul de soldați ruși relocați recent mai aproape de Ucraina variază de la 60.000 la 90.000, un document al serviciilor secrete americane sugerând că numărul ar putea crește până la 175.000.

Rusia neagă orice intenții de agresiune, totodată anunțând că are nevoie de angajamente din partea Occidentului, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu extinde alianța spre est, spre granițele ruse, deoarece propria sa securitate este amenințată de legăturile tot mai strânse ale Ucrainei cu alianța occidentală.