Economic

Oracle va investi 1,5 miliarde de dolari în Arabia Saudită. Va fi deschis un centru de date în capitala Riad

Oracle Sursa foto Waya Media
Sursa foto: Waya Media

Oracle Corp intenționează să investească 1,5 miliarde de dolari în Arabia Saudită în următorii ani, pe măsură ce își consolidează prezența în cloud( servicii informatice oferite de furnizori terți prin intermediul internetului public) în regat și deschide a treia regiune de cloud public în Riyadh, a declarat un oficial al companiei.

Cererea crescută pentru cloud computing a împins companii de tehnologie precum Oracle, Microsoft, Amazon și Google, aparținând Alphabet, să înființeze centre de date în întreaga lume pentru a accelera transferul de date.

Presiuni asupra companiilor internaționale

Oficialii saudiți au presat companiile internaționale să investească în regat și să își mute sediile regionale la Riad pentru a beneficia de contracte guvernamentale.

„Finalizăm planurile de deschidere a regiunii Riad. Încă lucrăm cu furnizorii noștri înainte de a putea anunța data efectivă”, a declarat Nick Redshaw, un vicepreședinte senior la Oracle, într-un interviu acordat din Dubai.

Redshaw a precizat că investiția va fi făcută pe parcursul mai multor ani, fără a oferi detalii. El a adăugat că Oracle va extinde, de asemenea, capacitatea regiunii sale de cloud din Jeddah, pe care compania a deschis-o pentru prima dată în 2020, conform reuters.com.

Compania a făcut acest anunț în timp ce companiile tehnologice globale s-au reunit pentru o conferință tehnologică majoră în capitala saudită.

Arabii vizează o transformare economică

Deși Oracle este în urma rivalilor săi mai mari în cursa pentru acapararea pieței de cloud computing, a fost printre primele companii mari de tehnologie care au deschis un centru de date în Arabia Saudită.

Regatul a alocat sute de miliarde de dolari pentru o transformare economică, cunoscută sub numele de Viziunea 2030, condusă de conducătorul său de facto, prințul moștenitor Mohammed bin Salman. Dar s-a luptat să atragă investiții străine directe, unul dintre pilonii Viziunii 2030, care vizează diversificarea economiei în afara petrolului.

Investițiile străine directe au ajuns la puțin sub 4,1 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2022, o fracțiune din obiectivul ambițios de 100 de miliarde de dolari stabilit pentru sfârșitul acestui deceniu.

În timp ce Oracle a colaborat cu guvernul, Arabia Saudită a încercat să încurajeze firmele străine să își instaleze sediile în țară, în caz contrar riscând să piardă contractele guvernamentale, și le-a dat termen până la sfârșitul anului 2023 pentru a se conforma.

„Lucrăm îndeaproape cu guvernul saudit pentru a finaliza planurile pentru această cerință a sediului regional și le vom anunța pe măsură ce finalizăm acest lucru cu ei”, a declarat Redshaw.

Oracle a obținut, de asemenea, contracte din partea proiectului emblematic NEOM al prințului moștenitor, în valoare de 500 de miliarde de dolari, un mega oraș futurist și o zonă economică pe care prințul moștenitor o construiește pe coasta Mării Roșii. NEOM este unul dintre cei mai mari consumatori ai noștri de capabilități cloud în Arabia Saudită, a spus Redshaw.

Jucătorii din domeniul cloud sunt încrezători în Orientul Mijlociu

Rivalii Oracle, cum ar fi Amazon Web Services, Microsoft și Google Cloud, au fost, de asemenea, interesați de Orientul Mijlociu, fiecare dintre ei extinzându-și rapid prezența în cloud în regiune.

În luna august a anului trecut, AWS și-a deschis o nouă regiune cloud în EAU. Regiunea EAU, care constă în trei zone de disponibilitate, s-a alăturat regiunii cloud existente a companiei în Bahrain, care a fost pusă la dispoziție în 2019. Regiunea cloud din Bahrain este compusă din trei zone de disponibilitate și o regiune locală. De asemenea, AWS are în plan să adauge o nouă regiune în Israel.

Și Microsoft și-a făcut operațională regiunea cloud din Qatar în luna august a anului trecut, după ce a deschis regiuni în Abu Dhabi și Dubai în 2019. De asemenea, Microsoft intenționează să lanseze în curând o nouă regiune cloud în Israel.

În mod similar, Google Cloud, a anunțat că intenționează să lanseze două regiuni cu câte trei zone fiecare în Dammam (Arabia Saudită) și Doha, Qatar. Acesta operează deja o regiune cu trei zone în Tel Aviv.