Social

Otrava din alimente care crește riscul de cancer colorectal. Deja se iau măsuri

Otrava din alimente care crește riscul de cancer colorectal. Deja se iau măsuri
evz.ro

În toamna acestui an, după ce autoritățile sanitare franceze au confirmat existența unei asocieri între riscul de cancer colorectal și consumul de nitrați și nitriți, Guvernul francez a anunțat că va prezenta un plan de acțiune pentru reducerea aditivilor din alimente.

Ce a constatat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Franța

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor afirmă că un nou studiu corelat cu datele apărute în diferite publicații științifice din întreaga lume confirmă semnalul de alarmă tras încă din anul 2015 de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, structură din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, care a clasificat carnea procesată, inclusiv mezelurile, drept produse cancerigene, transmite Radio România Actualități.

Printre altele, aceste alimente ar favoriza apariția cancerelor colorectale, care ucid aproape 18.000 de persoane pe an în Franța.

Ingeraţi de corpul uman, nitriții sunt considerați potențiali cancerigeni.

Pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor, pentru a le da acea culoare rozalie, dar mai ales pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor patogene care provoacă boli grave precum botulismul, salmoneloza sau listerioza, producătorii de mezeluri, chiar și în cazul unora artizanale, folosesc componente nitrate.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Franța consideră că trebuie găsite soluții și aplicate măsuri pentru a controla acest risc, fiind conştientă de faptul că reducerea nivelului de aditivi crește riscul dezvoltării acestor boli microbiologice.

Astfel, se poate renunța la nitriți în paralel cu scurtarea termenelor de expirare a produselor sau alte acțiuni la nivelul etapelor de fabricație.

Potrivit sursei citate, în Franța, nitriții se adaugă la 60-70% din mezelurile produse industrial, fiind totuşi țara care apelează cel mai puțin la astfel de aditivi, spre deosebire de alte state europene, și nu este prima dată când subiectul ajunge în atenția opiniei publice și a autorităților.

De exemplu, în luna februarie 2022 a fost votată în Adunarea Națională o lege care impunea ca principiu de bază reducerea dozelor maxime de aditivi nitrați în mezeluri.

Ce consum de mezeluri este recomandat săptămânal în Franța

Recomandarea, în Franța, este de 150 de grame de mezeluri/ săptămână, iar potrivit statisticilor 99% din populația respectă acest sfat.

Cum acționează nitrații asupra organismului uman

Totodată, nitrații prezenți în mod natural în sol și a căror concentrație crește ca urmare a lucrărilor agricole, se găsesc și în plantele pe care le mâncăm și în apa pe care o bem. Iar sub acțiunea enzimelor bacteriene din corpul nostru, nitrații sunt transformați în nitriţi, iar aceștia din urmă, dacă sunt prezenți în exces, pot să genereze formarea de compuși nitrozați de natură cancerigenă.