Lifestyle

Pâine proaspătă sau prăjită? Mihaela Bilic, nutriționist: „Îngrașă la fel, balonează diferit”

Pâine proaspătă sau prăjită? Mihaela Bilic, nutriționist: „Îngrașă la fel, balonează diferit”

Pâine proaspătă sau prăjită? Mihaela Bilic, nutriționist, a explicat care sunt diferențele dintre pâinea prăjită și pâinea proaspătă. Potrivit spuselor sale, ambele „îngrașă la fel, balonează diferit”.

Fie că vorbim despre pâine albă, neagră, proaspătă, prăjită, cu maia, sau cu drorjdie, este bine să știți că toate îngrasă la fel. Singurul avantaj al pâinii prăjite este că e mai ușor de digerat, nu balonează.

„Pâine proaspătă sau prăjită

Îngrașă la fel, balonează diferit!

Când vine vorba de pâine, trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe.

Ce este diferit între sortimente? Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci doar ajută la digestie/tranzit intestinal. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale.

O felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii – de la aprox 240 cal/100g, ajunge la 340 cal prin prăjire. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează.

Tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic

Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

P. S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare – tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, a scris nutriționistul pe Instagram.