Lifestyle

Până și animalele de companie trebuie să le declarăm. Hotărârea judecătorească care te lasă cu gura căscată

Sursă foto:stirileprotv.ro; animale de companie
FOTO: stirileprotv.ro

Consiliul Local din Timișoara a emis în 2007 o hotărâre prin care persoanele care locuiesc la bloc și vor să conviețuiască cu un animal de companie sunt nevoite să ceară acordul vecinilor.

Hotărârea Consiliului a fost atacată în instanță de o timișoreancă sprijinită de o asociație de protecție a animalelor. Femeia a solicitat instanței anularea hotărârii emisă de Consiliul Local care impune obținerea acordului scris și ștampilat al asociației de locatari în cazul în care o persoană dorește să îngrijească în propriul apartament un animal de companie.

În primă instanță, Tribunalul Timiș a revocat hotărârea Consiliului Local Timișoara

Procesul a fost deschis în mai 2019, la Tribunalul Timiș. Principalul argument invocat de timișoreancă în fața instanței a fost formulat astfel: ”Condiţionarea deţinerii de animale de companie în apartamente de acordul expres al vecinilor limitrofi, astfel cum s-a făcut prin hotărârea de Consiliul Local Timișoara constituie o intruziune nepermisă de lege în dreptul său de proprietate”.

În speranța că va obține anularea hotărârii Consiliului Local femeia și-a centrat pledoaria pe dreptul de folosință și de dispoziție despre care a afirmat că ” poate fi limitat numai prin lege, de unde rezultă că limitarea din litigiu de faţă, făcută printr-un act administrativ autorităţii locale, este o limitare nelegală.

De asemenea, orice proprietar are dreptul de a folosi apartamentul proprietatea exclusivă, precum şi cotele părţi care se află în proprietatea comună indiviză, fără ca acest drept să poată fi condiţionat de acordul altor proprietari vecini sau coproprietari asupra cotelor părţi indivize”.

Tribunalul Timiș, în primă instanță a acceptat solicitarea femeii și a anulat obligativitatea obținerii acordului scris al vecinilor pentru a putea deține un animal de companie.

Decizia judecătoril de la Curtea de Apel Timișoara

Însă, Curtea de Apel Timișoara a atacat sentința, pe fond judecătorii au menținut decizia Consiliului Local motivând faptul că ”dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”. De asemenea, judecătorii au stabilit că autoritățile locale din Timis nu au comis nici un abuz.

”Nici reclamanta, şi nici intervenientele – amintind ipotezele teoretice ale necesităţii acordului pentru a deţine astfel de animale care nu dăunează (peşti, porcuşor de Guineea, hamster etc.) – nu au indicat niciun caz concret în care să nu fi fost obţinut acordul vecinilor la deţinerea unor astfel de animale.

Din acest punct de vedere, reclamanta nu se poate declara vătămată de reglementarea în cauză pe considerentul aplicării acesteia la ipoteze care nu au legătură cu situaţia sa personală”, se arată în decizia Curții de Apel Timișoara care este definitivă și irevocabilă, potrivit adevarul.ro.