Social

Pandemia accelerează căsătoria timpurie la vârste fragede. Motivele…

Pandemia accelerează căsătoria timpurie la vârste fragede. Motivele…

După ce, în ultimul deceniu, 25 de milioane de căsătorii timpurii au fost evitate, UNICEF avertizează că aceste progrese sunt acum grav amenințate.

COVID-19 este o amenințare pentru progresele realizate în combaterea căsătoriilor timpurii. Închiderea școlilor, presiunea economică, întreruperea furnizării serviciilor,sarcina, precum și decesul părinților din cauza pandemiei expun fetele cele mai vulnerabile unui risc crescut de căsătorie timpurie.

Chiar și înaintea epidemiei de COVID-19, 100 de milioane de fete riscau să fie implicate într-o căsătorie timpurie în următorul deceniu, în ciuda reducerii semnificative a acestor cifre în mai multe țări în ultimii ani. În ultimii zece ani, la nivel mondial, proporția tinerelor care se căsătoresc la o vârstă fragedă a scăzut cu 15%, de la aproape una din patru la una din cinci, echivalentul a aproximativ 25 de milioane de căsătorii evitate, un progres care este acum pus în pericol.

Fetele se căsătoresc la o vârstă fragedă

„COVID-19 a înrăutățit situația, și așa dificilă, a milioane de fete. Închiderea școlilor, izolarea de prieteni și de rețelele de sprijin și intensificarea sărăciei au întețit un foc pe care lumea se lupta să îl stingă. Dar putem și trebuie să înăbușim fenomenul căsătoriilor timpurii”, a declarat directorul executiv al UNICEF Henrietta Fore. „Ziua Internațională a Femeii reprezintă un moment cheie în care trebuie să ne reamintim ce au de pierdut aceste fete dacă nu acționăm urgent –
educația, sănătatea și viitorul lor”.

Fetele care se căsătoresc la o vârstă fragedă se confruntă cu consecințe pe care le resimt imediat și pe tot parcursul vieții. Sunt mai expuse riscului de violență domestică și de abandon școlar. Căsătoria timpurie amplifică riscul de apariție a unei sarcini timpurii neplanificate, ceea ce crește riscul de complicații și de deces în rândul mamelor. De asemenea, această practică poate izola fetele de familia și prietenii lor și le poate exclude din viața comunității, afectându-le grav
sănătatea mintală și bunăstarea.

COVID-19 afectează profund viața fetelor

Restricțiile de călătorie impuse de pandemie și distanțarea fizică îngreunează accesul fetelor la asistența medicală, serviciile sociale și sprijinul comunitar care le pot proteja împotriva căsătoriei timpurii, a sarcinilor nedorite și a violenței de gen. Cât rămân închise școlile, crește probabilitatea ca fetele să renunțe la studii și să nu se întoarcă la școală. Pierderea locurilor de muncă și adâncirea nesiguranței economice pot de asemenea forța familiile să își mărite fetele pentru a reduce povara financiară.

„La un an de la declanșarea pandemiei, sunt necesare acțiuni imediate pentru a reduce impactul asupra fetelor și a  familiilor lor”, a adăugat Fore.