Categories: Social

Pandemie COVID-19: Noua variantă DELTA și vaccinarea aduc greutăți guvernelor

De la descoperirea vaccinurilor, în întreaga lume au fost folosite 3,2 miliarde de doze. Este o mare realizare într-o perioadă atât de scurtă, dar cu o acţiune perversă, care expune rănile inechităţii globale.

Până acum, 75% din aceste doze au fost utilizate de zece țări, în timp ce doar 1% a ajuns în țările africane. În discursul susţinut cu prilejul deschiderii Adunării Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a descris situația drept o „inegalitate scandaloasă”.

ATI-urile pline și un număr mare de decese

În timp ce țările dezvoltate îşi reiau activitățile, alte țări mai sărace urmăresc soarta bolilor pandemiei, servicii medicale fiind supraaglomerate, ATI-urile pline și un număr mare de decese.

Pentru a fi eficientă, combaterea globală a pandemiei ar trebui să acorde prioritate regiunilor cu cea mai mare transmitere. Deoarece apare prin picături și aerosoli, virusul găsește o cale ușoară în medii colective și foarte aglomerate, inclusiv în porturi, pe aeroporturi și pe şosele.  O persoană infectată în India sau în Anglia poate duce cu sine un virus în restul lumii într-un răstimp foarte scurt.

Este necesar să îi protejăm pe toți pentru garanta controlul eficient

 

Toate acestea devin și mai complicate odată cu apariția variantelor, fapt puțin cunoscut până atunci pentru virusurile cu material genetic relativ lung, format din ARN, cum este cazul noului coronavirus. Până acum, se credea că mutațiile capabile să-i mărească transmisibilitatea erau mai aproape de o aluzie teoretică. Pandemia de COVID-19 a arătat că acesta este un fapt.

Unul dintre factorii responsabili de apariția variantelor este numărul mare de persoane care se infectează, încă fără un răspuns imun împotriva noului coronavirus. Vaccinarea în masă poate împiedica răspândirea și, în consecință, șansele apariției de noi variante. Cu alte cuvinte, folosirea strategiilor de acces global la vaccinuri i-ar avantaja pe toţi.

Inegalitatea uriașă privind accesul la doze trebuie corectată

Organizația Mondială a Sănătății a dezvoltat inițiativa Covax (COVID-19 Vaccines Global Access), care coordonează diferite resurse în promovarea accesului la vaccinuri pentru țările cu venituri mici și medii. În ciuda efortului, rezultatul său nu a fost suficient: numărul de doze oferite celor care au mai multă nevoie a fost mai mic decât propunerea inițială. Estimarea de 100 de milioane de doze până în martie 2021 nu a fost atinsă. Până la începutul lunii iulie, fuseseră distribuite 95 de milioane de doze.

Deocamdată, vaccinurile sunt un articol de lux pentru majoritatea populației mondiale. Trebuie să schimbăm acest scenariu. O astfel de schimbare presupune consolidarea centrelor de producţie, publice și private, în diferite țări și înlesnirea accesului la produse brevetate la scară de producţie, precum și încurajarea formării și îmbunătățirii forței de muncă specializate în țările care au cea mai mare nevoie. Aceasta implică promovarea dezvoltării companiilor de biotehnologie în diferite țări și împuternicirea organismelor reprezentative, cum ar fi OMS, să elaboreze strategii globale.

Țările dezvoltate și marea industrie farmaceutică trebuie, de asemenea, să ofere un răspuns mai larg și mai puternic. Dacă nu din motive de îngrijorare cu privire la inegalitate, atunci să fie pentru o strategie mai largă de acces la vaccinuri pentru a combate pandemiile, potrivit folha.uol.com.br.

Mocanu Maria

Mă numesc Maria Mocanu! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 13 ani, cu nenumărate articole publicate despre vedete, mondenități, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale. Multe dintre materialele scrise de mine au avut la bază subiecte la zi din evenimentele la care am participat și din care mi-am conceput articolele publicate în spațiul online. Vă mulțumesc pentru aprecieri, dar și criticile aduse sunt constructive pentru mine.

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

o zi ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

o zi ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

2 zile ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

2 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

2 zile ago

This website uses cookies.