Categories: Actual

Putin provoacă Ucraina și America. Nimănui nu i se va permite să treacă de „liniile roșii” ale Rusiei

Mulți s-au temut de ce e mai rău, când Vladimir Putin a alarmat atât Ucraina, cât și NATO, efectuând o desfășurare masivă la granițele Ucrainei. A fost aceasta o demonstrație de forță? Un indicator al unei invazii viitoare? Un test pentru Ucraina și pentru aliații ei (inclusiv SUA) sau o simplă intimidare?

În urmă cu șapte ani, președintele Vladimir Putin a trimis pe furiș forțe rusești către și în teritoriul ucrainean din Crimeea și din estul Ucrainei. Când au izbucnit proteste pro-UE în Maidanul (piața publică) din Kiev, acestea au dus la lupte armate și la revoluție. Răspunsul lui Putin a fost să introducă în secret „omuleți verzi” mascați și înarmați, adică forțe speciale rusești de elită fără însemne militare, în peninsula strategică a Ucrainei, Crimeea, potrivit algemeiner.com.

Preluarea s-a produs fără un război real, în parte pentru că majoritatea populației din Crimeea este de etnie rusă. Ulterior, Moscova a anexat Crimeea, care găzduiește Flota Rusiei la Marea Neagră. Putin a încercat apoi un avans pe ascuns în estul filo-rus al Ucrainei – o încercare care a avut mai puțin succes.

Anul acesta, abordarea lui Putin nu a fost ascunsă, ci la vedere. De aici uriașa acumulare de forțe, care a fost concepută pentru a semăna frica și panica în rândul cetățenilor ucraineni și pentru a forța Kievul să accepte unele dintre cererile lui Putin. Dar, spre deosebire de 2014, ucrainenii, susținuți de Occident, erau mai bine pregătiți și mai hotărâți să-și apere țara.

După cum a aflat Putin, invazia ar fi fost întâmpinată de o apărare ucraineană serioasă. Nu ar fi fost o apariție a unor „omuleți verzi” care să se confrunte cu niște adversari confuzi. Ucraina era bine organizată și bine echipată și susținută de ajutorul militar al NATO.

Operațiunea rusă din acest an a fost opusul unei operațiuni ascunse. A fost o etalare imensă și deliberat vizibilă a capabilității rusești. Acumularea militară rusă a semnalat astfel o escaladare majoră. Moscova și-a arătat în mod deliberat tancurile la lumina zilei, sugerând că acumularea a fost în principal o demonstrație de forță menită să intimideze adversarul. Acțiunile comandate de Putin nu au fost nici exerciții regulate, nici o repetiție, nici un preludiu la o invazie. A fost o dovadă de diplomație coercitivă.

Care a fost rezultatul?

Acumularea și exercițiile militare efectuate de Rusia și de Ucraina au semnalat eșecul atât al Moscovei, cât și al Kievului de a se îndrepta spre o pace durabilă. Chiar și așa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski rămâne îngrijorat de scopul acumulării militare rusești.

„Au retras doar aproximativ 10.000 de soldați”, a spus el – o fracțiune din cei 100.000 de soldați concentrați lângă Ucraina, în aprilie. Acumularea îngrijorează atât Occidentul, cât și Ucraina.

Putin a păstrat, timp de săptămâni întregi, în tăcere adevăratul scop al uriașei acumulări militare de la granița ucraineană. În cele din urmă, chiar înainte de summit-ul NATO, a vorbit. El a spus că Occidentului nu i se va permite să treacă de „liniile roșii” ale Rusiei – și dacă o va face, Rusia va răspunde „dur, rapid și asimetric”, declara președintele ucrainean.

Dar care linii roșii?

Putin nu a afirmat clar acest lucru, dar linia sa roșie pentru Ucraina este următoarea: Ucrainei nu trebuie să i se permită să intre în Planul de aderare [MAP/Membership Application Plan] care să ducă la includerea sa în NATO. Planul MAP al NATO este conceput pentru a sprijini țările partenere aspirante în vederea pregătirilor de aderare la Alianță, oferindu-le un cadru care să permită NATO să le canalizeze asistență și sprijin practic în toate aspectele aderării.

Ucraina a solicitat înscrierea în Planul de aderare la NATO (MAP) în 2008. În acel an, Summit-ul de la București a respins MAP pentru Ucraina și Georgia din cauza obiecțiilor Germaniei și Franței. Niciuna dintre țări nu a vrut să-i provoace pe ruși. Planurile de aderare la NATO pentru Ucraina au fost abandonate din nou după alegerile din 2010 ale candidatului la președinție pro-rus Viktor Ianukovici,  potrivit algemeiner.com.

Pe scurt, Rusia își flexa mușchii militari pentru a împiedica încercarea Ucrainei de a se apropia de aderarea la NATO.

„În ceea ce privește extinderea NATO și avansarea infrastructurii NATO către granițele Rusiei, aceasta este de mult timp o chestiune de o importanță capitală pentru Rusia, în ceea ce privește securitatea sa națională”, a spus Putin într-un interviu dur, cu puțin timp înainte de summit. El a afirmat că extinderea NATO în trecut s-a produs împotriva intereselor naționale rusești – și că puterile occidentale „pur și simplu au scuipat pe interesele noastre”.

Președintele a mai spus că extinderea NATO a fost împotriva tuturor asigurărilor pe care Mihail Gorbaciov le-a primit verbal de la puterile occidentale.

„Toate preocupările noastre au fost ignorate”, a spus Putin. „Toate acordurile preliminare (deși au fost verbale, cu Mihail Sergheievici Gorbaciov – slavă Domnului că are o stare bună de sănătate – îl puteți întreba și el va confirma, cu siguranță), au fost date uitării de către Occident.”

Deși NATO a declarat în 2008 că Ucraina va fi invitată într-o bună zi să se alăture Alianței, până în 2020, NATO a făcut puține eforturi pentru a transforma această invitație într-o realitate. Pentru Ucraina, apartenența la NATO este o necesitate în fața intimidării rusești.

Din cauza obiecțiilor germane și franceze NATO a anulat ședința comisiilor NATO-Ucraina și NATO-Georgia care fuseseră planificate pentru summit-ul Alianței din 14 iunie 2021, de la Bruxelles. Pe 6 mai, Consiliul Atlanticului de Nord a decis, la nivel de ambasadori, să nu invite țările partenere să participe la summit.

Kiev a rugat în zadar NATO să reconsidere această decizie. Ucraina era pregătită să-și prezinte din nou cazul pentru un Plan de aderare la NATO, la summit, dar cererea sa de MAP este acum amânată pe termen nedefinit. Zelenski l-a rugat pe președintele Joe Biden să susțină chestiunea MAP. „Dacă vorbim despre NATO și MAP, aș vrea cu adevărat să obțin detalii [de la Biden] – da sau nu”, a spus Zelenski disperat. „Trebuie să obținem date clare și probabilitatea acestui lucru pentru Ucraina”.

Mocanu Maria

Mă numesc Maria Mocanu! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 13 ani, cu nenumărate articole publicate despre vedete, mondenități, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale. Multe dintre materialele scrise de mine au avut la bază subiecte la zi din evenimentele la care am participat și din care mi-am conceput articolele publicate în spațiul online. Vă mulțumesc pentru aprecieri, dar și criticile aduse sunt constructive pentru mine.

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

2 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

2 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

2 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.