Info Actual > Social > Panică totală! România s-a cutremurat din nou. În ce zone s-a resimțit seismul
Social

Panică totală! România s-a cutremurat din nou. În ce zone s-a resimțit seismul

Panică totală! România s-a cutremurat din nou. În ce zone s-a resimțit seismul

Panică totală! România s-a cutremurat din nou. În ce zone s-a resimțit seismul. Un cutremur cu o magnitudine de peste 3.0 a avut loc în această dimineață. Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunță un nou cutremur în România. Seismul s-a produs în ziua de 24 noiembrie 2021, la ora 05.03.34, în zona seismică Vrancea, Buzău. Totodată, INCDFP mai precizează că seismul a fost unul destul de slab, având o magnitudine de doar 3.1 pe scara Richer, producându-se la adâncimea de 132km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 60km E de Brașov, 63km NE de Ploiești, 117km N de București, 129km S de Bacău, 130km V de Brăila, 133km V de Galați, 135km NE de Pitești, 174km E de Sibiu, 182km N de Ruse, 211km SV de Iași, conform sursei citate.

Amintim faptul că în urmă cu doar câteva zile, un alt cutremur cu o magnitudine similară s-a produs în aceași zonă. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat pe data de 17 noiembrie, că un cutremur cu magnitudinea 3,2 a avut loc în județul Vrancea.

Seismele din România se petrec preponderent în zona seismică Vrancea

INFP mai precizează că seismele din România se petrec preponderent în zona seismică Vrancea și sunt în strânsă legătură cu faptul că această zonă este de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană.

„Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se arată într-un studiu al INFP.

„În medie, în Vrancea se produc cam 4 sau 5 seisme mai importante în fiecare secol (cutremure cu magnitudinea egală sau mai mare de 6,7 grade pe scara Richter), circa 10 seisme de magnitudine 6,0 până la cel mult 6,5-6,6 grade, precum şi peste 100 de cutremure mai slabe, cu magnitudinea mai mare sau egală cu 5,0 pe scara Richter.

Totodată, potrivit sursei citate, anual în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile, din cauza adâncimilor mari la care au loc, şi doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimţite în oraşele mari din sudul şi estul ţării, dar fără urmări. Uneori se mai produc şi cutremure de tip crustal, cu efecte locale, dar cu magnitudini mici, care rareori ating 5 grade pe scara Richter”, au afirmat cei de la cutremure.net.