International

Papa Francisc denunță „durerea și rușinea” morții migranților din Mediterana

Papa Francisc, Sursa foto: GdS
Sursa foto: GdS

Papa Francisc i-a îndemnat duminică pe politicieni să abordeze „rana deschisă” a deceselor de migranți în Mediterana, spunând că s-a rugat pentru cele 41 de persoane care au murit într-un naufragiu la începutul acestei luni.

„Cu durere și rușine trebuie să declarăm că, de la începutul anului, deja aproape 2.000 de bărbați, femei și copii au murit în acea mare în timp ce încercau să ajungă în Europa”, a spus Francisc după rugăciunea săptămânală Angelus. „Încurajez forțele politice și diplomatice care încearcă să vindece această rană într-un spirit de solidaritate și fraternitate, precum și eforturile celor care se străduiesc să prevină naufragiile și să salveze migranții.”

Dezastrele mortale sunt frecvente în timp ce migranții încearcă să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Europa. Mai mult de 22.000 de persoane au murit sau au dispărut în apele sale din 2014, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație. Oficialii portuari de pe insula italiană Sicilia au recuperat duminică un cadavru după ce o ambarcațiune cu 13 migranți s-a răsturnat sâmbătă seară în largul insulei apropiate Marettimo, a relatat agenția de presă ANSA. De asemenea, se presupune că o altă persoană a murit.

Bilanțul pagubelor

Sâmbătă, șase persoane au murit după ce o ambarcațiune cu migranți care încerca să traverseze Canalul Mânecii dinspre Franța spre Marea Britanie s-a răsturnat sâmbătă dimineața devreme, iar alte două persoane erau posibil să fie date dispărute, au declarat autoritățile franceze. De asemenea, papa a făcut apel la rugăciuni pentru Ucraina și pentru victimele incendiilor de vegetație din Maui, în Hawaii. Bilanțul acestor incendii a ajuns sâmbătă la 93 de morți, devenind astfel cel mai mortal incendiu de vegetație din SUA din ultimul secol.

Costurile de reconstrucție a Lahaina au fost estimate la 5,5 miliarde de dolari, potrivit Agenției Federale pentru Managementul Situațiilor de Urgență (FEMA), cu peste 2.200 de structuri avariate sau distruse și peste 2.100 de acri (850 de hectare) arse.

Guvernatorul statului Hawaii, Josh Green, a avertizat sâmbătă după-amiază, în cadrul unei conferințe de presă, că bilanțul victimelor va continua să crească pe măsură ce vor fi descoperite noi victime. Câinii antrenați să detecteze cadavre au acoperit doar 3% din zona de căutare, a declarat șeful poliției din comitatul Maui, John Pelletier. Oficialii au promis că vor examina sistemele de notificare de urgență ale statului, după ce unii locuitori s-au întrebat dacă nu s-ar fi putut face mai mult pentru a-i avertiza înainte ca incendiul să le cuprindă casele. Unii au fost nevoiți să se scalde în Oceanul Pacific pentru a scăpa.

Sirenele amplasate în jurul insulei – menite să avertizeze în cazul unor dezastre naturale iminente – nu au sunat niciodată, iar întreruperile generalizate de energie electrică și de telefonie mobilă au împiedicat alte forme de alertă, scrie Reuters.