Info Actual > Social > Papa Francisc în vizită în Ungaria. Rămâne doar câteva ore
Social

Papa Francisc în vizită în Ungaria. Rămâne doar câteva ore

Papa Francisc în vizită în Ungaria. Rămâne doar câteva ore

Papa Francisc s-a întâlnit cu președintele Janos Ader și cu premierul Viktor Orban
Papa Francisc a sosit în cursul dimineții de duminică, 12 septembrie 2021, la Budapesta pentru o vizită pastorală de aproximativ șase ore. Primele întâlniri din agenda zilei au fost cu președintele țării, Janos Ader, și cu premierul Viktor Orban. Papa celebrează Sfânta Liturghie la Budapesta, iar în cursul după-amiezii merge în Slovacia pentru o vizită oficială de trei zile.

Papa Francisc a început duminică, 12 septembrie 2021, cea de-a 34-a călătorie apostolică a pontificatului său, care cuprinde Budapesta și Slovacia.

Papa a plecat cu avionul de la Roma-Fiumicino la ora 6.00 și a ajuns pe aeroportul internațional din capitala Ungariei în jurul orei 7.45 de minute. După primirea oficială, papa a mers la Muzeul de Belle Arte din Budapesta pentru primele întâlniri din agenda zilei. Papa Francisc s-a întâlnit cu președintele Republicii Ungare, Janos Ader, și după aceea cu premierul ungar Viktor Orban.

La tradiționalul schimb de daruri, papa a făcut cadou liderilor maghiari un triptic și un tablou în mozaic, după o pictură în ulei a lui Ippolito Caffi (1809-1866), reprezentând mulțimea de credincioși din Piața San Pietro care așteaptă binecuvântarea papală de la loggia centrală a bazilicii.

Papa Francisc a abordat mai multe subiecte

Potrivit unui comunicat al Sălii de Presă a Sf. Scaun, întâlnirea cu președintele Republicii Ungare, cu prim-ministrul și vicepremierul țării „s-a desfășurat după programul prevăzut, într-un climat cordial, și s-a încheiat la ora 9.25”. Au luat parte, alături de papa Francisc, cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin și arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretarul Sf. Scaun pentru Raporturile cu Statele. Printre subiectele abordate, potrivit comunicatului oficial, s-au aflat „rolul Bisericii în țară, angajamentul pentru salvgardarea mediului, apărarea și promovarea familiei”.

Papa Francisc a participat la o întâlnire cu reprezentanţi ai confesiunilor creştine şi ai comunităţilor evreieşti din Ungaria.

„Ameninţarea antisemitismului care circulă încă în Europa şi în alte părţi și este un fitil care trebuie stins. Cel mai bun mijloc de a-l dezamorsa este de a lucra împreună într-un mod pozitiv şi de a promova fraternitatea”, a spus Papa Francisc,

Agenda călătoriei apostolice la Budapesta culminează cu Sfânta Liturghie de încheiere a Congresului Euharistic Internațional. La ora 14.30 papa a plecat cu avionul spre Slovacia, unde va rămâne până pe 15 septembrie.