Social

Părerea experților din Lituania: Purtarea măștii în aer liber este o măsură excesivă

Părerea experților din Lituania: Purtarea măștii în aer liber este o măsură excesivă

Părerea experților din Lituania. Premierul lituanian, Ingrida Šimonytė, a anunţat că obligativitatea purtării măştii de protecţie pe stradă ar putea fi revizuită mai devreme decât este prevăzut în planurile aprobate deja la nivel oficial.

Potrivit premierului, în această chestiune, autoritățile din Lituania vor asculta vocea experților – relatează Delfi. Portalul de ştiri scrie în acest sens că mai mulţi experți au propus deja renunţarea la măsura purtării măştilor de protecţie în aer liber.

Este important ca oamenii să păstreze distanța fizică

Rimas Jankūnas, lector la Universitatea de Ştiințe Medicale din Lituania, doctor în științe biomedicale, a propus ca purtarea măştii de protecţie pe stradă să nu mai fie obligatorie, însă a subliniat că este important ca oamenii să păstreze distanța fizică. Jankūnas a precizat că poziția sa se bazează pe multe articole științifice.

Părerea experților din Lituania: „Riscul de infecție apare ca urmare a unui contact prelungit. Dacă doar trecem pe lângă o persoană pe stradă, chiar și fără a păstra distanța, atunci, într-o astfel de situaţie, nu există niciun risc” – a explicat expertul.

Rimas Jankūnas a subliniat că oamenii respectă regulile acolo unde este necesar şi a atras atenţia că „o măsură atât de strictă, de a purta masca pe stradă, există doar în Lituania”.

În Polonia totul este mai simplu

„Peste tot în regiunea noastră este diferit. Chiar și în Polonia totul este mai simplu” – a declarat expertul. În Letonia, de exemplu, purtarea măştii de protecţie este obligatorie în spaţiile interioare dacă în incintă există mai mult de o persoană. În Polonia, măștile trebuie purtate în toate locurile publice, cu excepţia parcurilor, plajelor şi pădurilor.

Lectorul de la Universitatea de Ştiințe Medicale din Lituania a amintit că principala amenințare este contactul direct prelungit.

„Avem nevoie de măști acolo unde acestea sunt necesare. Dacă purtăm mască pe stradă, aceasta doar creează disconfort. Iar dacă atunci când suntem într-un grup de oameni ne acoperim gura și nasul cu o batistă, să ştiţi că nu facem altceva decât să ne înșelăm că suntem protejaţi” – a explicat expertul, subliniind distanţarea fizică este mai importantă decât masca.

În opinia acestuia, în timpul primei carantine, în primăvara anului 2020, obligativitatea purtării măştii de protecţie pe stradă a fost o măsură total lipsită de logică.

Acest lucru va reduce riscul

„Măştile sunt necesare mai mult în interior decât în ​​aer liber. Problema ţine de spaţiul interior, dacă nu este bine ventilat, pentru că trebuie să fie asigurată o aerisire adecvată. De ce nu există pentru mediul de afaceri o cerință care să presupună asigurarea unei ventilaţii bune? Să fie permisă reluarea activităţii în cazul acelor spaţii care pot asigura o aerisire a încăperilor, care pot rezolva problema fluxului de oameni. Acest lucru va reduce riscul” – a mai propus Rimas Jankūnas, doctor în științe biomedicale.

Dainius Martuzevičius, profesor la Universitatea de Tehnologie din Kaunas, împărtăşeşte aceeaşi poziţie şi subliniază că obligativitatea purtării măştilor în aer liber a fost impusă în Lituania ca o „măsură de reasigurare”.

Riscul de infecție este mai mare în interior

„Amintiți-vă cum a fost introdusă această măsură. Am spus atunci că este o măsură prea dură, deoarece riscul de infecție este mai mare în interior. Pe stradă, probabilitatea de a te infecta este mică. Atunci, s-a luat această decizie pentru ca toată lumea să poarte mască astfel încât să nu existe interpretări” – a menţionat profesorul, potrivit RRA.

„Acum, însă, eu sunt de acord cu păstrarea distanţei fizice pe stradă, pentru că acest lucru este mai important decât purtarea măştii. Trebuie să ne punem masca atunci când în jurul nostru se adună mai mulți oameni” – a recomandat Martuzevičius.