Social

Părinții pot primi 500 de lei! Până când trebuie depuse cererile

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
sursa foto arhiva companiei

Părinții care sunt eligibili pentru tichetele educaționale în valoare de 500 de lei vor putea depune cererile la școli până pe data de 26 octombrie, cu condiția ca actul normativ să fie aprobat astăzi, joi, 12 octombrie, de Guvern.

Aceste cereri pentru tichetele educaționale în format electronic pot fi depuse în termenul menționat.

Părinții depind de hotărârea Guvenului

După această etapă, va trece un interval de timp până când cardurile vor ajunge la beneficiari, în cazul în care Guvernul aprobă actul normativ în forma actuală, astăzi, 12 octombrie.

În plus, modelul de cerere pe care școlile îl vor comunica părinților pentru completare va fi aprobat cel târziu până pe data de 22 octombrie.
Conform notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență, numărul de elevi care ar urma să primească aceste carduri în anul școlar 2023-2024 rămâne neschimbat de la prima versiune a proiectului, adică 410.000 de copii din medii defavorizate, cu nivel preșcolar, primar și gimnazial. Proiectul de OUG specifică că „sprijinul principal acordat constă într-o sumă de 500 de lei, oferită într-o singură tranșă în fiecare an școlar, începând cu anul școlar 2023-2024”.

„(1) Măsurile auxiliare care se aplică în cadrul Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați 2023-2027 pot include măsuri de educaţie cu privire la încurajarea frecventării şcolii, asigurarea igienei corporale şi a locuinţei proprii, orientare şcolară şi/sau profesională, sfaturi de gestionare a bugetului, facilitarea accesului la serviciile medicale, recomandări educaţionale şi culturale”, conform documentului.

Cine primește banii?

„a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;

b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară;

c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”, scrie în proiectul de OUG, potrivit Antena 3.