Actual

Parlamentul a decis ca 24 iunie să devină Ziua Iei. Legea merge la promulgare la preşedintele Iohannis

Parlamentul a decis ca 24 iunie să devină Ziua Iei. Legea merge la promulgare la preşedintele Iohannis

Din acest an Ziua iei are şi o lege a ei. 24 iunie a devenit oficial Ziua iei. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional proiectul de lege care prevede ca 24 iunie să devină „Ziua iei”. Astfel, legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Parlamentul a decis ca 24 iunie să devină Ziua Iei. Legea merge la promulgare la preşedintele Iohannis

Demersul, susţinut de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare şi minorităţile naţionale, este o dovadă clară şi echilibrată, că singura politică a Comisiei permanente pentru relaţia cu UNESCO este cea de salvgardare a patrimoniului naţional, arată un comunicat de presă al Camerei Deputaţilor.

Recunoaşterea la nivel mondial a valorii unice a cămăşii cu altiţă urmează să fie dezbătută anul acesta la UNESCO, cu largul sprijin al Comisiei parlamentare.

„Depunerea dosarului transnaţional «Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova» la UNESCO, ne impulsionează, dar ne şi responsabilizează pe mai departe, pentru a găsi căi de a promova dosarul, astfel încât, arta confecţionării cămăşii cu altiţă, o  moştenire culturală atât de dragă poporului român, transmisă din generaţie în generaţie, să capete recunoaşterea universală a umanităţii”, conform sursei citate.

Ziua Universală a iei, care coincide cu sărbătoarea de Sânziene, este deja sărbătorită, în fiecare an, în data de 24 iunie.

La nivel internaţional, ia românească, simbol naţional al culturii române, este omagiată în peste 50 de ţări. Ia este bluza purtată de femei şi lucrată din pânză de in, bumbac, cânepă sau borangic. Tehnicile de decorare au fost transmise de-a lungul timpului, ca o mărturie peste timp a unicităţii acesteia şi o dovadă de statornicie a poporului român.

Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri, iar rădăcinile sale își au originea în portul tracilor, geților și dacilor

Regina Maria a admirat tradițiile românești, viața oamenilor de la țară și portul popular, făcându-le cunoscute în lume prin poveştirile sale. Atât ca prințesă, cât și ca regină, Maria a purtat cu mândrie și eleganță costumele populare românești, alegând să îmbrace, chiar și la serate, cămăși brodate cu motive tradiționale, văluri înflorate și fote. Niciodată ia nu a lipsit din portul Reginei.

Frumusețea portului național a cucerit multe vedete de la de la Hollywood,  printre ele numărându-se și actrița Meryl Streep. Acum doi ani, actriţa a fost surprinsă pe străzile din Santa Monica, îmbrăcată într-o ie populară românească. De-a lungul timpului foarte multe actriţe au fost văzute purtând această frumoasă ie: Anne Hathaway, Kate Moss, Halle Berry, Adele si Katie Holmes