Actual Politică

Tensiune între PSD şi PNL. Marcel Ciolacu, nervos pe Nicolae Ciucă: vrem sistem digital ca în Rusia? Sau o țară ca afară?

Tensiune între PSD şi PNL. Marcel Ciolacu, nervos pe Nicolae Ciucă: vrem sistem digital ca în Rusia? Sau o țară ca afară?

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democrații susțin impozitarea progresivă, iar dacă premierul Nicolae Ciucă și liberalii se opun, atunci să răspundă cum se dorește o țară ca afară, dar cu un sistem digital ca în Rusia.

Tensiune între PSD şi PNL. Marcel Ciolacu, nervos pe Nicolae Ciucă: vrem sistem digital ca în Rusia? Sau o țară ca afară?

Liderul social democrat s-a arătat destul de dernjat de faptul că partenerii de guvernare nu vor să stea măcar la masa discuţiilor.

 „Am să vă pun la dispoziție o hartă a globului pământesc și am să văd rog să vă uitați și să vedeți câte țări au impozit progresiv și câte țări au cotă unică”, a precizat Ciolacu.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat zilele trecute că PNL continuă să susțină cota unică, precizând că nu susține introducerea de taxe și impozite noi, iar ceea ce urmează să se decidă va avea la bază o analiză și o dezbatere aplicată pe situația din țara noastră

„Este opinia dânsului dar așa și noi avem opinia că trebuie să trecem la impozitul progresiv, să facem un pas către țările dezvoltate. O astfel de discuție nu este pentru ziua de mâine, este pentru viitor. Trebuie să discutăm cu toți partenerii sociali, cu toți actorii implicați pentru a lua cele mai bune decizii. Eu am vrut să discutăm principii, nu despre detalii de tipul: cine face expertiza la case, că nu suntem noi autorizați să spunem. Noi ne dorim o țară ca afară, dar cu un sistem digital ca în Rusia? Nu se aplică mâine, dar nu este normal să avem această discuție?”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD Marcel Ciolacu afirma, vineri, la Galaţi, la evenimentul Ziua Întreprinzătorilor, că nu poate să vină în faţa oamenilor cu un slogan – trebuie să ţinem cota unică – fără să explice de ce trebuie să ţinem cota unică.

„Eu m-am săturat să fie chemat PSD la guvernare şi să devină mereu pompierul de serviciu după anumite aventuri a unor guverne nepregătite şi nerealiste”, a mai spus el. ”Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză”, a dat asigurări liderul PSD.

Sorin Grindeanu, replică pentru PNL în privința cotei unice: Acea linie roșie a fost depășită

La rândul său, vicepremierul Sorin Grindeanu spune că în ţara noastră nu mai există cotă unică.

„În acest moment, în România nu există cotă unică. Tocmai ce s-a votat în Parlament legea offshore, care a fost votată cu o largă majoritate. Păi acolo e cotă diferențiată, nu există cotă unică. De exemplu, 15% pentru prețuri peste 85 până la 100 MWh, 30%… Tocmai ce s-a votat. Am dat un exemplu de acea linie roșie care a fost depășită, că s-au votat cote diferențiate de impozitare. Din partea noastră nu vedeți o abordare abruptă. Vrem să vedem argumente pentru care ar fi necesar să se întâmple schimbări, dacă colectarea de venituri va fi mai mare pe o anumită proiecte, argumente pro și contra… Nu poți să spui din start, nu, noi nu facem”, spune la digi24.ro Sorin Grindeanu.

Florin Cîţu: Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică

În sprijinul premierului, a venit de data asta şi fostul preşedinte al PNL, Florin Cîţu care, a declarat luni, că Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică.

„Ştim că PSD, de fiecare dată când este la guvernare, încearcă. Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică, să introducă impozit progresiv. Este aceeaşi meteahnă a lui Liviu Dragnea, PSD-ul merge în aceeaşi direcţie. Să introduci taxe nu îţi aduce bani la buget decât pe termen scurt, pentru că, după aceea, îşi creşte evaziunea fiscală”, a mai declarat Florin Cîţu.