Actual Politică

Partidul lui Cioloș, invizibil în sondajele de opinie. REPER nu are nicio şansă să intre în Parlament

Partidul lui Cioloș, invizibil în sondajele de opinie. REPER nu are nicio şansă să intre în Parlament

Oricâtă bunăvoinţă ar avea Dacian Ciloş, REPERUL său nu îşi va găsi drumul către Parlament la viitoarele alegeri. Valabil şi pentru partidul lui Ludovic Orban şi cel al lui Liviu Dragnea.

Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde la comanda PSD, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obține 37% din voturi, PNL 23%, AUR 11% iar USR 9%. Important de precizat, însă, că doar 38% dintre cei intervievați au indicat un partid anume. De altfel, la polul opus și fără șanse să intre în Parlament se poziționează partidul lui Victor Ponta, PRO România (1%), partidul fondat de Dacian Cioloș, REPER (1%), partidul lui Ludovic Orban, Forța Dreptei (2%), Alianța pentru Patrie (2%) și PPU-SL.

Partidul lui Cioloș, invizibil în sondajele de opinie. REPER nu are nicio şansă să intre în Parlament

Sociologul Vladimir Ionaș, din cadrul Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, a explicat pentru PS News, datele sondajului, dar şi procentul mare de indeciși – 62%. Ionaş a spus că această situație este oarecum normală.

„Este normal într-o perioadă cu mai multe crize suprapuse, într-o perioadă în care alegerile sunt departe și în care interesul cetățenilor față de politică este în general destul de scăzut, este normal să vedem astfel de cifre. Până la urmă oamenii politici care sunt într-un fel sau altul asociați cu guvernarea, președintele României, primul ministru, președintele Partidului Social-Democrat, în general se bazează pe bazinele electorale ale propriilor partide. Restul cetățenilor sunt mai degrabă fie nemulțumiți, fie dezinteresați de modul în care funcționează clasa politică în aceste momente.

Întrebat cum se explică procentul scăzut pe care îl are în acest moment partidul lui Dacian Cioloș, REPER, sociologul a spus că nu reprezintă o surpriză pentru că anterior nici PLUS nu reușea să rupă prea multe procente din electoratul USR.

„Nu este o surpriză că REPER nu a reușit să rupă foarte mult din electoratul USR pentru că și anterior unirii fostului partid al domnului Dacian Cioloș, PLUS, cu USR, procentele erau la fel – USR avea cea mai mare parte a procentelor, iar PLUS reușea să adune 3 sau 4 procente. Acum lucrurile merg în aceeași direcție”, a mai declarat Vladimir Ionaș.

Acesta a mai adăugat că nu e o surpriză pentru cei care urmăresc modul în care domnul Cioloș a evoluat în simpatie și în intenția de vot.

Din 3 august, REPER este oficial partid

Pe 3 august 2022, partidul REPER, creat de Dacian Cioloș, a primit hotărârea definitivă a instanței, la doar două luni de la depunerea actelor la Tribunalul București, astfel că a fost posibilă înființarea oficială a noii formațiuni politice din România.

„REPER este de azi oficial un partid politic care va milita pentru o Românie prosperă, europeană și dreaptă pentru toți cetățenii ei. Un partid liberal, deschis, pro-european, un partid care va veni cu soluții şi pentru cei expuși sărăciei, care nu pot face față creșterii prețurilor la alimente, la energie, la combustibil, la transport, dar şi cu un plan pentru antreprenori, pentru cei care creează sau dezvoltă o afacere în România.

Anunțul privind înființarea în mod oficial a partidului REPER a fost făcut miercuri, 3 august 2022, de cei doi copreședinți REPER, europarlamentarii Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru.

„Cei cinci fondatori ai organizației – Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache și Alin Mituța mulțumesc pentru încredere tuturor celor care s-au alăturat deja REPER pe site-ul partidului – www.partidulreper.ro – și anunță începerea dezbaterilor pe documentele de funcționare ale partidului, precum statutul, într-un proces transparent și deschis”.

Partidul REPER are o ideologie de dreapta, liberală și pro-europeană, fără a neglija însă chestiuni de politici sociale, precum ajutoare pentru românii afectați de scumpiri sau pentru antreprenorii mediului de afaceri, promit liderii formațiunii, care subliniază și susținerea pentru politici în domeniul egalității de gen şi de şanse.