Social

Pas important pentru recalcularea pensiilor! Anunț de ultim moment de la Daniel Baciu

recalcularea pensiilor
sursa foto: arhiva companiei

Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Publice, a făcut o declarație importantă pentru toți pensionarii din România. Mai precis, CNPP a finalizat procesul de încheiere a contractului pentru dezvoltarea software-ului necesar pentru recalcularea pensiilor. Această etapă semnificativă marchează începutul oficial al procesului de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii care sunt în prezent în plată.

,,Azi am semnat contractul subsecvent privind realizarea softului necesar recalculării pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Oficial începem procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată. Suntem în linie dreaptă și hotărâți să facem dreptate pensionarilor după o viață întreagă de muncă! Suntem determinați să respectăm termenul prevăzut de lege astfel încât pensionarii să primească veniturile majorate prin noua lege a pensiilor”, a scris Daniel Baciu pe Facebook.

Recalcularea pensiilor, mai aproape de final

Daniel Baciu a subliniat că, în prezent, peste 95% dintre dosarele de pensii au fost evaluate și vor fi introduse în sistemul electronic al Casei de Pensii. De asemenea, a menționat că începând din luna septembrie vor fi tipărite noile taloane de pensii, care includ noile majorări.

,,Aici vorbim despre procesul de evaluare a dosarelor de pensii. Eu urmăresc în timp real situația acestui proces de evaluare. Este cel mai greu proces anterior de recalculării propriu-zise a dosarelor de pensii pentru că aici dosarele trebuie verificate și digitalizate. Introduse într-un format electronic nou, de ultimă generație, ulterior, după aceasta. În baza noii formule de calcul ele vor fi recalculate. Suntem la peste 95%, în toată țara în acest proces de evaluare. Mai avem foarte puțin și finalizăm acest proces.

Avem deja și normele publicate în Monitorul Oficial. Asta s-a întâmplat weekend-ul trecut astfel încât în perioada imediat următoare săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare vom semna deja contractul subsecvant cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii Publice. Astfel, procesul de recalculare va intra în linie dreptă. Urmează să emitem deciziile de pensionare pentru cei cinci milioane de pensionari aflați în plată. În luna septembrie tipărim taloanele de pensii noi cu pensiile recalculate”, a declarat Daniel Baciu.

Vorbid despre recalcularea pensiilor, șeful CNPP a explicat care va fi impactul acestei măsuri.

,,Elimină inechitățile acumulate în sistem. Pentru că acel număr de puncte de contributivitate pe care fecare pensionar le are a fost raportat la niște stagii de cotizare diferite. Nu că s-a vrut lucrul asta. Asta a fost în vigoare. Dacă împarți același număr de puncte la un stagiu de 25 sau 35 diferențele sunt mari. Avem cuantumuri de pensii în plată diferite, conform romaniatv.net.