Social

Paște 2021. BOR a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu accesul credincioșilor la slujba de Înviere

Paște 2021. BOR a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu accesul credincioșilor la slujba de Înviere

Paște 2021. Șeful executivului, Florin Cîțu, anunța în această dimineață, pe o rețea de socializare, că va propune Comitetului Național pentru Situații de Urgență mai multe măsuri.

Astfel, spre deosebire de anul trecut, când au fost restricții foarte dure și când cea mai mare sărbătoare a creștinătății a fost celebrată pentru prima oară în istorie fără credincioși în România, când prezența acestora în biserici sau în apropierea acestora a fost interzisă prin ordonanță militară, pentru a fi ei înșiși în siguranță și pentru a nu se intensifica răspândirea virusului, Guvernul, de această dată, intenționează să permită celor care vor să participe la slujba de Înviere să ia lumină și apoi Paște să circule până la ora 5:00 dimineața, informează RRA.

De asemenea, magazinele ar putea rămâne deschise în Vinerea Mare până la ora 20:00. O altă propunere vizează și stațiunile de pe litoral, care ar urma să fie deschise de Paște și de 1 Mai la o capacitate de 70%, aceeași situație înregistrându-se şi în stațiunile montane. Propunerile premierului ar urma să fie analizate în această seară de CNSU.

Paște 2021. Anunțul premierului referitor la accesul liber la slujba de Înviere se înscrie riguros în logica, în litera și în spiritul onest al dialogului purtat anul acesta între cultele religioase și autorități, transmite purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Slujba de Înviere, în ritualul ortodox, spre deosebire de cel catolic, se desfășoară între orele 00.00-04.00.

„S-a decis astfel, într-un mod predictibil, accesul nestingherit la slujba de Înviere a tuturor creștinilor, precum și a credincioșilor celorlalte culte din România la serviciile religioase prilejuite de sărbătorile acestora din perioada următoare. Aceasta, întrucât participarea la o slujbă religioasă implică pietate, ordine și cumințenie, nu dezordine, ignorare a celorlalți și zglobie neatenție”, este mesajul transmis de Vasile Bănescu.

Accesul credincioșilor la biserică în noaptea de Paști va fi posibil doar pe jos sau cu mijloc de transport personal.

„De asemenea, așa cum se știe, partea slujbei de Înviere la care asistă cea mai parte a credincioșilor se desfășoară afară, în curtea bisericii. Firește, totul trebuie să decurgă în condițiile respectării foarte atente a măsurilor de siguranță sanitară care implică și solicită acum responsabilitatea și bunul-simț ale noastre, ale tuturor. BOR se va organiza, ca și până acum, în mod exemplar pentru sărbătorile care urmează. Detalii despre organizarea slujbelor de Florii și Paști vor fi comunicate săptămâna viitoare”, a adăugat Vasile Bănescu.