Actual Social

Patriarhul Daniel, apel către români să se autorecenzeze. „Iisus S-a născut în timpul recensământului”

Patriarhul Daniel, apel către români să se autorecenzeze. „Iisus S-a născut în timpul recensământului”
Basilica
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis, luni, 9 mai 2022, un mesaj în care i-a îndemnat pe credincioși să participe la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor şi să-şi declare apartenența religioasă.
„Declararea apartenenței religioase este un act personal de mărturisire a credinței în deplină libertate și cu responsabilitate. Să nu considerăm această mărturisire de credință ca fiind neimportantă sau subînțeleasă. Dimpotrivă, această mărturisire este foarte necesară pentru prezentul și viitorul României. Fie că ne autorecenzăm, fie că primim pe recenzorul oficial, nu trebuie să ne rușinăm să mărturisim credința noastră și a străbunilor noștri, identitatea noastră spirituală și etnică”, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit Agenției de Știri Basilica a Patriarhiei Române, recensământul din acest an este un moment favorabil pentru mărturisirea identității religioase

„Un recensământ nu este doar un act administrativ, străin de credință și de lucrarea lui Dumnezeu în lume. Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a născut în timpul recensământului organizat de Octavian August, împăratul Romei (27 î.Hr. – 4 d.Hr.), iar acel an a devenit anul zero al erei creștine și al calendarului civil de astăzi. Declararea apartenenței religioase este un act personal de mărturisire a credinței în deplină libertate și cu responsabilitate. Să nu considerăm această mărturisire de credință ca fiind neimportantă sau subînțeleasă. Dimpotrivă, această mărturisire este foarte necesară pentru prezentul și viitorul României.

Fie că ne autorecenzăm, fie că primim pe recenzorul oficial, nu trebuie să ne rușinăm să mărturisim credința noastră și a străbunilor noștri, identitatea noastră spirituală și etnică.

La rubrica intitulată Caracteristici etno-culturale din formularul de recensământ se declară religia (P3c Cărei religii considerați că aparțineți?).

Pe cei care întâmpină dificultăți în a se autorecenza îi îndemnăm să apeleze la personalul calificat din cadrul primăriei de care aparțin, iar pe cei care nu reușesc să se autorecenzeze până la data de 15 mai 2022, îi îndemnăm să-i primească pe recenzori și să răspundă la întrebările din formularul de recenzare.

Nu există nicio justificare pentru a nu participa la Recensământ și de aceea îndemnăm pe toți credincioșii să se organizeze în familie pentru a participa la acest important eveniment.

Recensământul din acest an este cea mai bună ocazie să arătăm că poporul român este un popor credincios și majoritar ortodox”, se arată în comunicatul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române prin Basilica.

Au mai rămas 5 zile de autorecenzare – Cei care nu o fac riscă să fie amendați

Potrivit articolului 54, alineatul (2) din OUG, există trei stiuații în ceea ce privește recensământul, în care românii pot risca amenzi usturătoare, de până la 3.000 de lei:

  1. Cetățenii refuză să ofere datele personale.
  2. Răspunsurile oferite de cetățeni sunt incomplete.
  3. Răspunsurile oferite de cetățeni sunt greșite.
“Participarea la recensământ este o îndatorire cetățenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim, deoarece cu toții ne dorim un viitor mai bun pentru noi și generațiile următoare”, potrivit recensamantromaia.ro.

Persoanele care optează pentru auto-recenzare online, au dreptul la o zi liberă, plătită

În urma studiului Reveal Marketing Research a reieșit că până la 7 mai 2022, peste 6,5 milioane de români au completat chestionarul pentru auto-recenzare, iar 80% dintre participanți vor avea o zi liberă de la stat.

Perioada de auto-recenzare este 14 martie-15 mai 2022, ceea ce înseamnă că cetățenii mai au doar cinci zile la dispoziție.