Actual Politică

Patriarhul Daniel l-a ”dojenit” pe președintele Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova

Patriarhul Daniel l-a ”dojenit” pe președintele Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova
foto: Basilica.ro

Patriarhul României cere tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel încât să se permită clericilor acesteia să acorde asistenţă religioasă în armată, penitenciare şi spitale, precum şi să fie invitaţi la evenimentele oficiale la care sunt chemaţi clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova. 

Patriarhul Daniel l-a ”dojenit” pe președintele Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova

Patriarhul Daniel a avut o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi premierul Nicolae Ciucă. Patriarhul României a solicitat tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel încât să se permită clericilor acesteia să acorde asistență religioasă în armată, penitenciare și spitale, precum și să fie invitați la evenimentele oficiale la care sunt chemați clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii s-au discutat și aspecte care ţin de faptul că Mitropolia Basarabiei este „discriminată” sub toate aspectele, de trei decenii, faţă de Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei. 

Patriarhul României a solicitat tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel încât să se permită clericilor acesteia să acorde asistență religioasă în armată, penitenciare și spitale, precum și să fie invitați la evenimentele oficiale la care sunt chemați clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, Patriarhul României a reiterat solicitarea ca autoritățile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău.

De asemenea, a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova” – informează Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Igor Grosu a semnalat că unele dintre problemele care privesc tratamentul egal sunt în curs de soluţionare, la fel şi solicitările privind atribuirea unor imobile către Mitropolia Basarabiei.