Actual

Percheziții acasă la Igor Dodon. Fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova a fost reținut pentru 3 zile

Percheziții acasă la Igor Dodon. Fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova a fost reținut pentru 3 zile
Foto: Igor Dodon/Facebook

Up Date:

Fostul președinte moldovean Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore în cadrul unui dosar penal deschis în baza a patru articole din Codul Penal, inclusiv trădare, a declarat marți dimineață Marianna Körpek, o purtătoare de cuvânt a Parchetului General, informează stiripesurse.

„Activitățile de investigație continuă. Au fost efectuate percheziții în casă și în unele spații aparținând lui Dodon. A fost reținut pentru 72 de ore”, a declarat Körpek.

Procurorii moldoveni, împreună cu colegii lor din CNA și SIS, au descins, marți dimineață, 24 mai a.c., în forță, la domiciliul fostului șef de stat, Igor Dodon. Acesta este vizat în dosarul „kuliok” (traducere plasă/pungă/sacoșă), informează Unimedia.info.

Percheziții acasă la Igor Dodon, fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova

Fără invitație prealabilă, Igor Dodon s-a trezit dis-de-dimineață, pe nepusă masă, cu mascații fără mască, la ușa casei sale. Aceștia au efectuat percheziții, având la bază dosarul de rezonanță moldo-rusească, cu denumirea pe măsură – ”kuliok”, cu referire la finanțarea partidului, pe căi nu chiar ortodoxe.

Percheziții ar avea loc la Sadova, în casa părintească a lui Igor Dodon, dar și la „Sadovo”, baza de odihnă a ex-președintelui, la Molovata, unde Dodon și familia lui dețin o altă proprietate, dar și la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, al cărei președinte este chiar Dodon, scrie evz.ro

„Perchezițiile se efectuează inclusiv la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasivă), art.181/2( acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337( trădare de patrie) și art.330/2 (îmbogățire ilicită)”, a declarat, pentru UNIMEDIA, Mariana Cherpec, procuror resposabil de comunicare cu mass-media.
Punguța cu ”doi” bani?
Curtea de Apel Chișinău a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki. Anunțul a fost făcut, anterior, de către fostul deputat Iurie Reniță, care și a făcut publice imaginile cu ”kuliokul” pe care era desenat calendarul anului, pungi care se găsesc de vânzare, în Piața Centrală de la ei, cu un leu/bucată.
După o scurtă oprire a investigațiilor, procesul penal a fost inițiat după ce, pe 18 mai 2020, deputatul Iurie Reniță a publicat o secvență video de la o întrevedere dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov (trei nume cunoscute național și internațional), care ar fi avut loc la fostul sediu al Partidului Democrat, încă de pe vremea când Plahotniuc era liderul formațiunii. În matrialul dat se vede cum cei trei discută despre conținutul unei sacoșe negre, cu care a venit Plahotniuc la întrevedere și a încercat să i-o dea lui Dodon. Acesta a refuzat să o ia și ar fi spus să fie transmisă lui „Costea, care să i-o dea lui Cornel”, potrivit surselor citate.

Igor Dodon neagă că a luat ceva de la Vlad Plahotniuc

La rândul său, Igor Dodon neagă veridicitatea discuțiilor din secvența video, menționând că acea pungă a fost o provocare, nu cunoaște ce era în ea, iar secvența video a fost scoasă în public prin intermediul unor „conserve oligarhice”.
„Procuratura Generală nu a inițiat un dosar penal în cazul „kuliokului” ce i-a propus Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon, pentru că acest video a fost făcut ilegal”, a explicat, la rândul său, șeful PG de atunci, Alexandr Stoianoglo.În noiembrie 2019, Andrei Năstase, liderul Platformei DA, solicita anularea ordonanței, iar după o lună Procuratura Anticorupție decidea anularea neînceperii urmăririi penale, în legătură cu finanțarea din Rusia a Partidului Socialiștilor.
După mai multe tergiversări în ce privește acest dosar, Procuratura Generală a început să grăbească investigațiile, identificând 29 de persoane suspecte, 25 dintre ele deja audiate de procurori. Alături de asta, Banca Națională a Moldovei a fost interpelată, procurorii solicitând date cu privire la tranzacțiile suspectate a fi acte de spălare de bani, menționează evz.ro, într-un amplu material de presă.
Cu toate acestea, procurorii, anchetatorii de caz, din cele trei instituții ale statului vecin, au redeschis subiectul prin descinderea la mai multe locații ale celui care era cândva președintele țării de peste Prut. Dosarul a fost preluat de procurorul Dorin Compan, redevenit procuror anticorupție în data de 7 februarie, conform ZDG. Sloganul său: totul abia începe!