International

Pauze umanitare zilnice de 4 ore. Israelul permite evacuarea civililor din Gaza

profimedia
sursa foto profimedia

Israelul a fost de acord să instituie pauze umanitare zilnice de patru ore în asaltul său asupra Hamas în nordul Fâșiei Gaza, a anunțat joi Casa Albă. În timp ce președintele Joe Biden a făcut presiuni asupra israelienilor. Pentru o oprire de mai multe zile a luptelor. În încercarea de a negocia eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea militantă.

Joe Biden îi ceruse premierului israelian Benjamin Netanyahu să instituie pauzele zilnice în timpul unei convorbiri telefonice de luni. Acesta a precizat că le-a cerut israelienilor o pauză de cel puțin trei zile pentru a permite negocieri privind ostaticii.

Pauze umanitare zilnice de 4 ore

„Am cerut chiar o pauză mai lungă pentru unii dintre ei” a spus președintele SUA. Liderul a adăugat că nu există „nicio posibilitate” de încetare oficială a focului în acest moment. Biden a spus că „a durat ceva mai mult decât spera” ca Israelul să fie de acord cu instaurarea unor pauze umanitare.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că o pauză umanitară zilnică va fi anunțată joi. Israelienii s-au angajat să anunțe fiecare fereastră de patru ore cu cel puțin trei ore înainte. De asemenea, a spus el, Israelul deschidea un al doilea coridor. Pentru ca civilii să fugă din zonele care sunt în prezent în centrul campaniei sale militare împotriva Hamas. Un drum de coastă care se alătură principalei autostrăzi nord-sud a teritoriului.

Protecția civililor din Gaza

Pauze umanitare similare pe termen scurt au avut loc în ultimele zile. În timp ce zeci de mii de civili au fugit spre sud. Dar anunțul de joi a părut a fi un efort de a formaliza și extinde procesul. În condițiile în care SUA a făcut presiuni asupra israelienilor pentru a lua măsuri mai mari de protecție a civililor din Gaza.

Netanyahu a fost întrebat în cadrul unor interviuri cu privire la aceste pauze umanitare.  „Luptele continuă împotriva inamicului Hamas, a teroriștilor Hamas, dar în anumite locații. Pentru o anumită perioadă, câteva ore aici, câteva ore acolo, dorim să facilităm o trecere în siguranță a civililor departe de zona de luptă. Și asta facem.” a răspuns premierul israelian.

Efort diplomatic al SUA

Demersul lui Biden pentru o pauză și mai lungă vine ca parte a unui efort diplomatic reînnoit. Pentru a elibera ostaticii luați de Hamas și de alte grupări militante în Fâșia Gaza. În timpul atacului lor surpriză din 7 octombrie asupra Israelului.

Oficialii israelieni estimează că militanții dețin în continuare 239 de ostatici, inclusiv copii și bătrâni. Din atacul în urma căruia 1.400 de persoane au fost ucise în Israel. Oficialii americani spun că mai puțin de 10 americani se numără printre cei ținuți prizonieri. Mai mult de 10.800 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

Kirby a declarat joi reporterilor că pauzele ar putea fi utile pentru „aducerea tuturor celor 239 de ostatici înapoi la familiile lor. Inclusiv a celor mai puțin de 10 americani despre care știm că sunt reținuți. Deci, dacă putem scoate toți ostaticii, acesta este un obiectiv frumos și finit”, conform AP .