Categories: Actual

Pedeapsă neobișnuită pentru o adolescentă din Suceava care a condus fără permis. Ce trebuie să facă minora timp de 6 săptămâni

O tânără din orașul Rădăuți, județul Suceava, trimisă în judecată pentru că a condus fără permis de conducere când era încă minoră, a fost condamnată să stea la domiciliu în fiecare sfârșit de săptămână, timp de șase săptămâni.

Pedeapsă neobișnuită pentru o adolescentă din Suceava care a condus fără permis. Ce trebuie să facă minora timp de 6 săptămâni

O fată din județul Suceava, trimisă în judecată pentru conducerea unui autovehicul fără permis de conducere, faptă comisă în perioada în care era încă minoră, a fost condamnată de Judecătoria Rădăuți la măsura educativă a consemnării la domiciliu la sfârşit de săptămână, pe o perioadă de 6 săptămâni.

Codul Penal stabilește că o astfel de măsură poate fi aplicată pe durata a 4 sau 12 săptămâni, în funcție de circumstanțele în care a avut loc infracțiunea.

După cum stabilește articolul 119, capitolul III al Codului Penal:

“Măsura educativă a consemnării la sfârşit de săptămână constă în obligaţia minorului de a nu părăsi locuinţa în zilele de sâmbătă şi duminică, pe o durată cuprinsă între 4 şi 12 săptămâni, afară de cazul în care, în această perioadă, are obligaţia de a participa la anumite programe ori de a desfăşura anumite activităţi impuse de instanţă”.

Pedeapsa face pare dintr-o măsură educativă apărută acum câțiva ani în Codul Penal, destinată minorilor, și gândită să aibă un caracter cât de blând posibil, dar care să aibă totuși și un efect. Acest tip de pedeapsă se aplică în genere destul de rar.

Conform sentinței Judecătoriei Rădăuți, tânăra Roberta U., va trebui practic să stea acasă în zilele de sâmbătă și duminică (de la ora 0:00 la 24:00), fiindu-i interzis să se deplaseze în locuri publice. Excepție fac unele cazuri deosebite, care trebuie încuviințate de instanță.

Minorului condamnat i se pot impune pe perioada măsurii și alte interdicții și obligații de a participa la diferite cursuri de reintegrare socială.

Controlul executării măsurii educative și îndeplinirii atribuţiilor de către persoana care exercită supravegherea se realizează de către consilierul de probaţiune sau, după caz, de persoana desemnată de acesta din cadrul unei instituţii din comunitate.

 

Sălăvăstru Alexandru

Alexandru Sălăvăstru, studiază Filosofie românească la Școala Doctorală de Filosofie, a studiat Istorie și Politică militară în România secolelor XIX-XXI la Facultatea de Istorie și Relații Internaționale și Studii Europene la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti. Din 2020 scrie pentru publicatiile online www.animalzoo.ro și www.infoactual.ro

Recent Posts

Leul s-a apreciat față de dolar! Moneda națională câștigă teren și în fața euro

Reprezentanții Băncii Naționale a României au publicat cursul valutar pentru ziua de marți, 7 mai…

36 de minute ago

Voucherele de vacanță se vor acorda diferit anul acesta. Ce se schimbă pentru bugetari

Voucherele de vacanță pentru anul acesta au fost majorate. Guvernul a anunțat o creștere de…

2 ore ago

Pericol de inundații! Codul Galben vizează 12 râuri

Hidrologii au emis marți o avertizare de Cod galben de inundații pentru 12 râuri, valabilă…

3 ore ago

Legea salarizării va fi gata abia în 2025. Ce angajați sunt afectați

Românii care lucrează în domenii precum sănătate, IT și educație vor beneficia de cele mai…

5 ore ago

Seniorii au de așteptat mai mult de o lună pentru pensii! Când intră banii în iunie

Seniorii din România vor trebui să aștepte mai mult de 40 de zile pentru a-și…

8 ore ago

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

4 zile ago

This website uses cookies.