Social

Pelerinajul de la Mânăstirea Nicula supravegheat cu tehnică modernă

Pelerinajul de la Mânăstirea Nicula supravegheat cu tehnică modernă

Pelerinajul de la Mânăstirea Nicula supravegheat cu tehnică modernă. Astăzi este Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare – zi considerată sărbătoare a pelerinajelor și care dă hramul celor mai multe mănăstiri din țara noastră.

Anul acesta, ceremoniile religioase se desfășoară cu restricții din cauza pandemiei. La Mănăstirea Nicula, din județul Cluj, sute de polițiști și jandarmi sunt în zonă, pelerinajul este supravegheat și din aer cu ajutorul dronelor.

Pelerini ortodocși s-au strâns la mănăstirea de pe deal, acolo unde slujba este oficiată de Mitropolitul Andrei Andreicuț, iar cei greco-catolici în curtea bisericii parohiale din sat, acolo unde liturghia este oficiată de Episcopul Florentin Crihălmeanu.

Pelerinii vin la Nicula pentru a venera o icoană care are faima că ar mijloci minuni. Icoana a fost pictată de preotul Luca, din Iclod, și ar fi lăcrimat la sfârșitul secolului al XVII-lea. Creco-catolicii au ridicat o biserică pentru a o adăposti, iar apoi au întemeiat o mănăstire. În anul 1948, comuniștii au interzis Biserica Greco-catolică, au arestat călugării, au confiscat mănăstirea și au dat-o ortodocșilor care folosesc și în prezent acest lăcaș de cult

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *