Info Actual

Info Actual > Ezoteric > Pelerinajul de la Sumuleu Ciuc: “Duhul Sfânt va coborî asupra ta”
Ezoteric

Pelerinajul de la Sumuleu Ciuc: “Duhul Sfânt va coborî asupra ta”

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc trebuie adaptat la condiţiile epidemiei de coronavirus, a declarat Agenţiei de Presă MTI stareţul Mănăstirii Franciscane din Şumuleu Ciuc, Mihály Bőjte, organizatorul pelerinajului.

La şedinţa de săptămâna trecută a Comitetului local pentru situaţii de urgenţă din Miercurea Ciuc s-a decis ca toate evenimentele culturale, de tineret şi sportive din acest oraş să fie suspendate până în data de 31 august, iar primarul Róbert Ráduly a considerat că cel mai probabil, pelerinajul de la Şumuleu Ciuc ar putea fi organizat doar prin internet.

Cu toate acestea, călugării franciscani din Şumuleu Ciuc mai speră că până la sfârşitul lunii mai, restricţiile epidemiologice să fie ridicate în aşa măsură încât, cu o adaptare la condiţiile impuse, pelerinajul să fie ţinut într-un cerc restrâns.

Mihály Bőjte a precizat că evenimentul nu poate fi anulat, iar franciscanii din Şumuleu Ciuc au datoria să celebreze liturghia în preziua Rusaliilor, în data de 30 mai, pentru a înlocui cumva pelerinajul şi procesiunea.

Stareţul consideră că scenariul minimal ar fi transmiterea evenimentului prin intermediul internetului, însă şi-a exprimat speranţa că până la sfârşitul lunii mai, situaţia epidemiologică se va îmbunătăţi în aşa fel încât va fi posibilă organizarea unui pelerinaj la scară mai mică.

Mihály Bőjte a adăugat că în funcţie de măsurile impuse de autorităţi, se va decide dacă liturghia va avea loc în biserica mănăstirii sau la altarul situat pe colina din Şumuleu Ciuc.

Mihály Bőjte a menţionat că organizatorii sunt pregătiţi să ofere orice sprijin pentru o eventuală transmisiune televizată.

Să fie pregătiţi, poate vor trebui să sărbătorească acasă

“Cu inima grea aş spune celor care ar veni de departe să nu se mai pregătească. Dar prefer să o spun aşa: să fie pregătiţi, poate vor trebui să sărbătorească acasă. Se poate întâmpla ca fiecare să trebuiască să cultive spiritualitatea pelerinajului în propria comunitate”, a declarat Mihály Bőjte.

Stareţul a adăugat că în spiritul pregătirii celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internaţional de la Budapesta, anul 2020 a fost declarat de către Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia drept Anul Euharistiei.

Deşi a fost anunţată deja amânarea congresului de la Budapesta, în lumina acestui eveniment, franciscanii au ales totuşi sloganul pelerinajului, care anul acesta va fi: “Duhul Sfânt va coborî asupra ta”.