Social

Pensiile ajung mai târziu în martie! Când își primesc seniorii banii

pensiile, veniturile seniorilor Sursă foto: playtech.ro
sursa foto: arhiva companiei

Încă de la începutul anului, pensionarii din România au suferit datorită întârzierii pensiilor. Motivele pentru aceasta au variat între o minivacanță și faptul că data de livrare a coincis cu weekendurile, când poștașii erau în concediu. Această situație se repetă și în luna martie.

Conform reglementărilor, pensionarii care au optat pentru primirea banilor prin Poșta Română vor primi pensiile între 1 și 15 martie. Cu toate acestea, în ciuda acestei programări, există variabilități în data de livrare. Data la care ajunge pensia variază în funcție de modalitatea aleasă de fiecare pensionar pentru primirea sumelor.

Jumătate din cei 5 milioane de pensionari din România au ales livrarea prin intermediul poștașilor. Acest proces care începe în jurul datei de 2 a fiecărei luni.

Pensiile ajung mai târziu în martie

În martie, plățile vor înregistra întârzieri. Datorită faptului că 2 martie este o zi de sâmbătă, iar 3 martie este o zi de duminică, pensionarii vor primi pensiile pe 4 martie, luni, reprezentând o întârziere de câteva zile.

De asemenea, pensionarii trebuie să țină cont de posibilitatea ca, atunci când poștașii vin să livreze, aceștia să nu fie acasă. În astfel de cazuri, pensia va fi reținută la oficiul poștal pentru două zile. Dacă pensionarul nu se prezintă în acest interval pentru a ridica pensia, suma va fi trimisă la Casa de Pensii.

Cei care optează pentru primirea pensiilor pe card vor primi banii până în data de 12 a fiecărei luni.

Postașii protestează

De asemenea, există și o potențială influență asupra întârzierilor pensiilor din partea protestelor poștașilor. Luni, poștașii au protestat în fața Ministerului Cercetării. Ei și-au exprimat nemulțumirea legată de salarii. Mai mult de 60% dintre angajații Poștei Române primesc salariul minim, indiferent de pregătire și responsabilități. Aceștia au solicitat mediere în cadrul negocierilor contractului colectiv de muncă.

„Din estimările noastre, în momentul de față, discutăm de aproape 60% din totalitatea salariaților din compania națională Poșta Română, indiferent de munca pe care o fac în companie, indiferent de nivelul de pregătire profesională, indiferent de responsabilitățile pe care aceștia le au la nivelul posturilor lor de lucru. În 2024, echipa de management își propune o creștere salarială mult mai mică decât a salariului minim, însemnând că salariul mediu brut pe companie va fi doar cu – atenție – 24% mai mare decât salariul minim brut pe țară”, a transmis Dumitru Costin, conform romaniatv.net