Economic

Pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024. Marcel Ciolacu merge la Bruxelles pentru a finaliza ultimele detalii

La finalul acestei luni, o delegație formată din premierul Marcel Ciolacu și mai mulți miniștrii, se va deplasa la Bruxelles pentru a pune la punct ultimele detalii din reforma pensiilor.

La ora actuală sunt vehiculate mai multe variante de creștere a pensiilor, care, cel mai probabil se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024, asta în condițiiile în care specialiștii de la ministerul Muncii încă lucrează la elaborarea proiectului de lege.

Variantele propuse de specialișii premierului Marcel Ciolacu

Guvernanții au în vedere majorarea pensiei minime de la 1.125 de lei cât este în prezent la 1.280 de lei, altfel spus, este preconizată o creștere de aproape 14%. În ceea ce privește majorarea punctului de pensie, scenariul pe care îl au în vedere guvernanții prevede o săgetată de creștere tot de 13,8% de la 1.785 lei la 2.030 de lei.

Așadar, la sfârșitului lunii în curs, delegația condusă de președintele PSD, Marcel Ciolacu, va ajunge la Bruxelles pentru a stabili ultimele detalii privind reforma pensiilor din sistemul public. Pe de altă parte, președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu a anunțat la un post de televiziune că pensiile ar urma să fie majorate începând cu 1 ianuarie 2024, de altfel, un anunț așteptat de milioane de seniori.

”Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor. În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite. Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, a transmis Daniel Baciu.

Totodată, Baciu a subliniat faptul că pe masa Guvernului se află mai multe variante. Președintele Casei de Pensii a explicat că în cazul în care reforma pensiilor se va aplica, drepturile bănești ale pensionarilor nu se vor micșcora, obiectivul urmărit de guvernanți constă în eliminarea inechităților din sistem, de fapt, spune Daniel Baciu, foarte multe pensii ar urma să crească de la 1 ianuarie 2024.

Casa de Pensii vine cu o serie de precizări pentru seniorii Româniiei

Casa de Pensii ca instituție tehnică furnizează datele, nu suntem în măsură să luăm decizii. Avem mai multe variante pe masa Ministerului Muncii și pot spune că nicio pensie nu scade, poate rămâne la fel. În mare parte pensiile trebuie să crească să ajungă la același cuantum mai mare.

Trebuie să facem un efort suplimentar să înlăturăm inechitățile pentru că până la urmă se fac cu bani și avem nevoie de buget ca să facem această reformă în sistem”, a explicat Daniel Baciu. Șeful Casei de Pensii a făcut referire și la mecanismul de indexare de 100% din rata inflației precum și cel de 50% din creșterea salariului mediu brut, despre care a precizat că, deși este un mecanism clar este prematur pentru a se discuta de o indexare aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

”Este clar prevăzut în lege mecanismul de indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut care trebuie corelată și cu necesitățile din sistem pentru a le diminua realist.

Trebuie să facem o indexare, însă este prematur să discutăm de 1 ianuarie 2024, dar mecanismul este clar și trebuie să transpunem în actuala lege ce v-am spus ca să fie acoperită inflația și creșterea”, a conchis președintele Casei de Pensii, la România TV.