Social

Pensiile mai mari vin din septembrie! Taxele nu vor fi majorate

recalcularea pensiilor vestea momentului pensionarii
sursa foto arhiva companiei

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a comunicat că normele de aplicare a legii pensiilor au fost aprobate. El a subliniat că începând cu luna septembrie a acestui an, persoanele în vârstă vor beneficia de pensiile recalculate conform noilor prevederi.

În plus, prim-ministrul a asigurat că nicio pensie nu va înregistra o scădere după luna septembrie. „Aprobăm normele de aplicare a legii pensiilor, pe baza cărora recalculăm pensiile din sistemul public. Un element fundamental al acestora norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi. Dimpotrivă, creștem pensiile românilor în mod echitabil, și de această dată, pe merit. Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie, iar începând cu septembrie 2024, plătim pensiile recalculate”, a transmis premierul.

Pensiile mai mari vin din septembrie

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a subliniat că fondurile necesare pentru recalcularea pensiilor au fost alocate în buget.

„Au fost bugetați banii pentru recalcularea pensiilor pentru anul 2024. Luna septembrie este luna mult așteptată de pensionari și cu certitudine acest lucru se va întâmpla. Respectiv, dacă deciziile de recalculare sunt întocmite de Ministerul Muncii, și sunt convins că acest termen va fi respectat, atunci în luna septembrie se face dreptate în sistemul de pensii”, a transmis oficialul de la conducerea Finanțelor.

În plus, Marcel Ciolacu a afirmat că dacă un drept a fost confirmat pentru plată, acesta va fi onorat, conform antena3.ro.

„În luna septembrie 2023, prin asumarea Guvernului, a fost aprobată Legea 296 privind măsurile fiscal bugetare, și atunci am încercat să eliminăm o parte din facilitățile fiscale și să introducem reguli noi în privința fiscalității, tocmai pentru a putea ajunge în această situație în care să putem bugeta banii pentru pensiile românilor. Odată un drept intrat în plată, nu se pune problema să nu fie achitat. Trebuie să găsim soluțiile pentru ca aceste plăți ale pensiilor să poată fi efectuate”, a declarat ministrul.

În legătură cu taxele, ministrul a emis declarații cu o zi în urmă, asigurând că nu vor fi majorate. De asemenea, a subliniat că țara va respecta parametrii financiari stabiliți în colaborare cu Comisia Europeană.
„Este nevoie de garanţii ferme şi de predictibilitate. De aceea, vin astăzi în faţa dumneavoastră cu o dublă garanţie, atât fiscal-bugetară, cât şi de ordin politic. Nu mărim taxele! Nu ieşim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR! Nu ne abatem vreo secundă de la traiectoria setată pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a transmis Marcel Ciolacu.