Social

Pensiile pot fi înghețate! Avertismentul analiștilor

pensiile, veniturile seniorilor Sursă foto: playtech.ro
Sursă foto: arhiva companiei

România se confruntă cu un avertisment serios din partea Comisiei Europene. Țara este în pericol de a fi nevoită să implementeze măsuri drastice, inclusiv înghețarea pensiilor, pe fondul creșterii alarmante a datoriei publice.

Conform legislației, atunci când datoria publică depășește 55% din PIB, Guvernul este obligat să oprească creșterile pensiilor. Datele recente arată că România se apropie rapid de acest prag critic. Se estimează că datoria publică atinge 53,9% din PIB în 2025.

Datoria publică poate duce la înghețarea pensiilor

Deși au fost promise majorări ale pensiilor începând cu 1 septembrie, unele recalculări vor lăsa pensionarii cu venituri neschimbate. În plus, se prevede un deficit bugetar semnificativ, de până la 7%, pentru anul 2025, alimentat de creșterea cheltuielilor din sectorul public.

Deși aceste majorări sunt destinate sprijinirii angajaților, discrepanțele între sectorul public și cel privat evidențiază provocările economice. Experții avertizează că majorările salariale și de pensii ar putea duce la creșterea inflației.

Pentru a evita o criză fiscală majoră, este crucial ca România să adopte politici fiscale responsabile și reforme structurale pentru a asigura sustenabilitatea finanțelor publice.

Avertismentul Comisiei Europene subliniază necesitatea unei gestionări prudente a finanțelor și a unei politici economice echilibrate. Fără măsuri concrete, țara riscă să se confrunte cu repercusiuni grave asupra stabilității economice și sociale.

Este vital ca România să găsească un echilibru între sprijinirea veniturilor populației și menținerea stabilității pe termen lung. Doar printr-o abordare responsabilă și coerentă, țara poate asigura un viitor economic stabil și prosper pentru toți cetățenii săi, potrivit Playtech.

PIB-ul României, în creștere

PIB-ul României a crescut constant în ultimii 10 ani. Din 2008 până în 2024, datoria externă a țării a crescut de la 15% la 52%. România se împrumută la cele mai mari dobânzi, conform analistului economic Constantin Rudnițchi. Acest lucru duce la o lipsă de încredere din partea investitorilor.

„E o lipsă de încredere a investitorilor. România, în afară de creșterea economică, are deficit mare pe buget, are deficit mare pe balanță comercială, dacă vine o criză poate intra în probleme mari, poata chiar intra în incapacitate de plată”, spune analistul.

Creșterea datoriei externe este rezultatul politicilor guvernului PSD-PNL, care a mărit constant salariile și pensiile din sectorul public. Aceasta a condus la un deficit tot mai mare.

Premierul Marcel Ciolacu acuză guvernul Câțu pentru deficitul actual, menționând împrumuturi de 200 de miliarde de lei contractate în perioada acestuia.

Ciolacu promite să rezolve problema datoriei publice a României, deși nu este clar cum va reuși, având în vedere că doar în luna aprilie, guvernul său a contractat împrumuturi de 12,9 miliarde de lei.

Dacă guvernul nu implementează măsuri responsabile pentru a reduce deficitul, experții avertizează că în toamnă ar putea fi necesare reduceri de salarii și pensii.