Actual

Pensiile speciale vor fi impozitate! Cât se taie

Pilonul II de pensii documentul sursa foto ziarul unirea
sursa foto arhiva personala

Până la sfârșitul lunii, se prevede adoptarea unei noi legi privind pensiile. Aceasta va determina nivelul de impozitare al pensiilor speciale. Concret, se iau în considerare procente de 15%, 20% și 25%.

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a anunțat această decizie și a afirmat: „15, 20, 25% atât timp cât am stabilit plafonul maxim sau se va stabili plafonul maxim.”

Pensiile speciale vor fi impozitate

Această schimbare legislativă va avea un impact semnificativ asupra veniturilor unor cetățeni români. În timp ce unii vor beneficia de majorări ale pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024, alții se vor confrunta cu o reducere semnificativă a acestora. Inițial, intenția era să se elimine pensiile speciale, dar s-a ajuns la decizia de a le impozita.

Alfred Simonis a subliniat că se va stabili un principiu și o serie de gradații pentru fiecare categorie în parte. El a adăugat că o pensie specială în valoare de 30.000, 40.000 sau 70.000 de lei „în România, e mai mult decât nesimțită” și că trebuie să existe o limită superioară la care să nu se poată ajunge.

„Poţi să ai pensie cât ai contribuit, în privat, de exemplu. Dar dacă tu ai pensie specială pentru că ai fost nişte şmecherii şi ai cumulat cea de şef de penitenciar, cu şef de tribunal şi ai 70 şi ceva de mii de lei pensie, e mai mult decât nesimţit. Şi trebuie să avem o sumă maximă peste care nu se poate trece”, a declarat președintele interimar al Camerei Deputaților.

În plus, s-a anunțat că s-a eliminat cumulul mai multor pensii speciale, astfel încât cei care primeau anterior mai multe pensii vor primi doar cea cu cuantumul cel mai mare.

Legea pensiilor speciale trebuie să fie gata până în octombrie

„Adică poţi avea pensia pe contributivitate, cu o pensie specială, că aşa a zis Curtea Constituţională, dar nici nu poţi să ai de fost ambasador, de fost şef de parchet, de fost judecător nu ştiu de care şi să le aduni pe toate, să ai şapte, pensia zece mii de lei, în total 70.000. O iei pe cea mai mare”, a declarat Simonis, potrivit cancan.ro.

În contextul discuțiilor despre pensiile speciale, premierul României a făcut câteva declarații. Ciolacu a afirmat că proiectul de lege privind pensiile speciale este aproape finalizat. Mai mult, Ciolacu spune că există mai multe cerințe din partea Comisiei Europene.

„Sunt trei solicitări, din punctul meu de vedere, de foarte mare bun simţ ale Comisiei şi cred că lucrurile sunt cam finalizate. (…) Propunerile privesc felul cum se calculează pensia. Până acum, se făcea pe ultima lună, Comisia vrea pe ultimele 48″, a spus Marcel Ciolacu.

Se impune ca legea privind pensiile speciale să fie finalizată până la data de 15 octombrie. Totodată, premierul a menționat că există și alte aspecte care trebuie rezolvate la alte ministere.

„Mai sunt nişte jaloane la Ministerul Energiei, dar sunt pe împrumut, nu pe granturi. Ministerul Educaţiei are de închis un jalon şi doamna ministru a zis că în două săptămâni, alea sunt pe granturi. Restul, ştiţi foarte bine cine a păstorit Ministerul Energiei şi îl felicit pe actualul ministru că a recuperat foarte mult”, a concluzionat premierul.