Actual

Pensiile vor crește cu 40%. Declarațiile ministrului Muncii

pensii Siomona bucura oprescu ministrul muncii (sursă foto: romaniatv.net)
sursă foto: romaniatv.net

Românii se confruntă cu venituri mici. Aceștia speră să beneficieze de un ajutor de la stat, pentru a face față cheltuielilor de zi cu zi. Costul de trai a crescut extrem de mult. Mai ales în actualul context în care prețurile s-au majorat exponențial. Cei care rezistă cel mai greu acestor noi creșteri sunt pensionarii cu venituri mici. Dar, noua lege a pensiilor vine cu vești bune pentru cetățeni. Pensiile vor crește cu 40%.

Ministrul Muncii a făcut un anunț care vine cu vești bune pentru români. În medie, în urma noii legi, pensiile vor crește cu până la 40%.

Pensiile vor crește cu 40%

Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, noua lege a pensiilor va fi aprobată în ședința de Guvern din 9 noiembrie. În urma acestor prevederi, pensiile vor crește în medie cu 40%. Noul proiect de lege a pensiilor a fost prezentat luni deputaților de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Oficialul a precizat că actul normativ ar trebui să fie aprobat de Parlament până pe 20 noiembrie. Și de Guvern până pe 9 noiembrie, conform calendarului prestabilit.

„Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în faţa dumneavoastră pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români”, a declarat ministrul Muncii.

Impactul bugetar

Potrivit ministrului, impactul bugetar al acestei majorări a pensiilor va fi bine gestionat de bugetul de stat. „Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie”, a explicat ministrul Muncii.

Noua lege a pensiilor va fi aplicată de la 1 ianuarie. În urma majorărilor și a noului calcul, valoarea punctului de pensie va crește. Ajungând la 2.032 de lei din 2024. „Pentru acordarea majorării de 13,8%, care respectă şi actualele condiţii ale legii pe formula elveţiană, cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămânem cu 13,8% majorarea punctului de pensie. ” a spus Simona Bucura-Oprescu.

Noua lege a pensiilor

Ministrul Muncii a precizat că noua lege a pensiilor are rolul de a premia munca și contributivitatea. Astfel, acest sistem va scăpa de inechități și le va oferi pensionarilor venituri mai mari, în funcție de anii de contribuție.

„Cu alte cuvinte, această formulă care încurajează munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici şi va duce la creşterea pensiilor, pe calculele noastre, în medie cu 40%. Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, cum am spus, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, a precizat ministrul Muncii, conform Adevărul .