Social

Pensiile vor fi majorate cu 13,5%! Când intră în vigoare legea

Recalcularea pensiilor
sursa foto arhiva personala

Luna ianuarie reprezintă o perioadă de interes major pentru pensionarii din România. Seniorilor li se promite o creștere semnificativă a veniturilor. Se preconizează că pensiile vor crește cu 13,5%.  Conform declarațiilor oficialilor, există și un grup select de români norocoși care vor experimenta nu una, ci două creșteri ale veniturilor lor lunare în cursul anului viitor.

Noua Lege a Pensiilor a fost înaintată pentru analiză Comisiei Europene și este pe punctul de a fi dezbătută în cadrul coaliției din România.

Pensiile vor fi majorate cu 13,5%

Autoritățile își doresc ca aceasta să treacă de Parlament până cel târziu la data de 20 noiembrie. Dacă se va întâmpla asta, prima majorare ar trebui să în vigoare din luna ianuarie.

Majorarea de 13,5% a pensiilor pentru români reprezintă un procent similar cu inflația înregistrată în acest an. Premierul României, Marcel Ciolacu, a subliniat importanța obținerii unui feedback din partea Comisiei înainte de a aplica această majorare. Acesta a explicat că, potrivit legii actuale, inflația trebuie calculată cu un an în urmă. Anul trecut s-a făcut o excepție din cauza inflației semnificative de 14,5%. În prezent, inflația medie este de 13,5%, ceea ce permite aplicarea majorării de la 1 ianuarie pentru toți pensionarii.

„Haideți să avem un feedback întâi de la Comisie. Ce este cu certitudine, este faptul, știți bine, avem legea cu inflația. Anul trecut s-a făcut o excepție, pentru că era inflația… dacă s-ar fi pus inflația cu un an, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult și am avut cea mai mare inflație, 14,5 media. Și a fost acea discuție. Anul acesta avem o inflație medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primește la fel”, a declarat Marcel Ciolacu.

Este important de menționat că această creștere se aplică în mod egal pentru toți pensionarii din România.  În cadrul noii legi a pensiilor, se prevede că inechitățile din sistemul de pensii vor fi corectate.

„Toată lumea. Așa e legea, e neconstituțională dacă se aplică altfel. Inechitățile se vor repara în noua lege a pensiilor, e cu totul altceva. Deci la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5 indicele de inflație. Asta e un lucru clar. Eu îmi doresc, şi așa am convenit și cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie, ca pe urmă ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti să o pună în aplicare”, a continuat premierul României, Marcel Ciolacu.

Se elimină inechitățile din sistem

De asemenea, există o categorie specială de români care vor beneficia de două creșteri ale veniturilor în anul viitor, eliminând astfel inechitățile dintre pensionarii din diferite categorii ocupaționale. Acest grup include persoane care au ieșit la pensie în ani diferiți și au pensii variate. Aceștia vor fi aliniați la nivelul celei mai mari pensii din categoria lor ocupațională, conform informațiilor furnizate de antena3.ro.

În prezent, punctul de pensie este stabilit la 1.785 de lei, dar după majorarea planificată pentru 1 ianuarie 2024, acesta va ajunge la 2.025 de lei. În România, aproximativ 5 milioane de pensionari primesc pensii, iar aproximativ un milion dintre aceștia se află în categoria celor cu pensii minime de 1.125 de lei lunar. Prin urmare, aceștia se confruntă cu dificultăți în gestionarea cheltuielilor zilnice, având în vedere creșterea prețurilor înregistrată în ultimul timp. Valoarea pensiei medii este în prezent de 1.960 de lei, iar pensia minimă este de 1.125 de lei.