Social

Pensionarii au motive de bucurie în octombrie! Câți bani vor primi pe lângă pensie

pensionarii sursa foto playtech.ro
sursa foto arhiva personala

Doina Pârcălabu, actual secretar de stat în Ministerul Familiei și fost șef al CNAS a discutat despre necesitatea continuării ajutoarelor de la stat pentru anumite categorii de români. În centrul discuțiilor s-au aflat pensionarii.

Subiectul principal abordat în discuție se referă la pensionarii cu venituri lunare sub pragul de 3.000 de lei, care au beneficiat în 2023 de un sprijin financiar cuprins între 600 și 1.000 de lei, în funcție de cuantumul veniturilor lor.

Pensionarii vor primi ajutoare sociale

Această măsură a fost adoptată prin intermediul unei ordonanțe emise anul precedent.

Doina Pârcălabu a explicat motivul acestei inițiative, afirmând: „Dacă vorbim despre aceste forme de sprijin care vin ca măsuri de protecție socială în sprijinul celor cu venituri din pensie sub 3.000 de lei, iar cuantumurile sunt diferențiate în funcție de nivelul pensiei, aceste măsuri au fost dispuse și anul trecut și iată, continuă și anul acesta, tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor care să poată să-și asigure cheltuielile curente și pentru care veniturile din pensie nu sunt suficiente”, a explicat Doina Pârcălabu.

În legătură cu plata ajutoarelor de la stat, prima tranșă de fonduri a fost distribuită beneficiarilor în luna ianuarie a acestui an. Cea de-a doua tranșă urmează să fie virată pensionarilor în luna octombrie.

Ordonanța de Urgență nr. 168/2022 prevede acordarea unui sprijin financiar pensionarilor din sistemul public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi speciale reglementate prin legi specifice, administrate de casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale, cu venituri lunare mai mici sau egale cu 3.000 de lei.

Cine și cât primește?

Cuantumul acestui sprijin variază în funcție de nivelul veniturilor lunare, conform următoarei scheme:

a) 1.000 de lei, pentru venituri lunare de până la 1.500 de lei;

b) 800 de lei, pentru venituri lunare între 1.501 și 2.000 de lei;

c) 600 de lei, pentru venituri lunare între 2.001 și 3.000 de lei.

De reținut că aceste sume nu vor fi acordate într-o singură tranșă. Banii vor fi împărțiți în două etape (în lunile ianuarie și octombrie) după cum urmează:

500 de lei pentru venituri lunare de până la 1.500 de lei;

400 de lei pentru venituri lunare între 1.501 și 2.000 de lei;

300 de lei pentru venituri lunare între 2.001 și 3.000 de lei.

Cu toate acestea, Doina Pârcălabu a subliniat că perspectivele majorării pensiilor în luna următoare sunt reduse. Asta deoarece nu există în prezent un act normativ care să prevadă acest lucru. Ea a menționat că suntem în septembrie și pregătirile pentru emiterea taloanelor de plată pot începe, dar majorările efective ale pensiilor nu sunt anticipate pentru luna octombrie, potrivit Antena3.