Social

Pensionarii care au de câștigat după recalculare. Se pun peste 1.500 de lei la pensie

recalcularea pensiilor vestea momentului pensionarii
sursa foto: arhiva companiei

Principalele categorii care vor experimenta o creștere substanțială a veniturilor după recalculare sunt persoanele cu venituri modeste. Este vorba despre pensionarii care primesc lunar între 1.500 și 2.500 de lei. De asemenea, cei care au un istoric lung de contribuție, cum ar fi un stagiu de cotizare de 36 de ani, vor observa o îmbunătățire semnificativă a sumelor pe care le primesc lunar.

Potrivit noii legislații privind pensiile, recalcularea se va face utilizând un sistem care ia în considerare mai mulți factori:

-punctele de contribuție;

-punctele de stabilitate;

-punctele corespunzătoare perioadelor asimilate și necontributive.

De exemplu, pentru un pensionar care a lucrat timp de 36 de ani și 7 luni, se vor lua în calcul atât punctele de stabilitate (calculate ca 5×0,5 + 5×0,75 + 1 = 7,25 puncte), cât și punctele de contribuție. Aceasta aduce totalul la 44,75 puncte. Această revizuire va rezulta într-o creștere semnificativă a pensiei. De exemplu, de la 2.190 de lei la 3.624 de lei lunar. Aceste modificări vor aduce un beneficiu palpabil pentru pensionarii cu o istorie lungă de contribuție și vor contribui la îmbunătățirea nivelului lor de trai, conform romaniatv.net.