Social

Pensionarii riscă să rămână fără bani! Casa Națională de Pensii cere acte doveditoare

guvernul-impune-noi-reguli-plata ajutor de stat
Sursă foto: playtech.ro

CNPP a transmis săptămâna aceasta un avertisment pentru o anumită categorie de pensionari. Dacă nu se conformează cerințelor și nu se încadrează în termenele prevăzute, pensionarii riscă să rămână fără bani.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut un anunț pentru elevii și studenții beneficiari de pensii de urmaș. Potrivit anunțului, aceștia trebuie să prezinte o serie de documente doveditoare. Dacă nu se încadrează în condițiile și termenele limită prevăzute, pensionarii riscă să rămână fără bani.

Astfel, conform anunțului CNPP, beneficiarii pensiei de urmaş care au împlinit vârsta de 16 ani trebuie să aducă noi acte doveditoare. Aceștia au obligația să prezinte o adeverință din care să rezulte că sunt elevi în anul școlar 2023–2024. Termenul limită până când trebuie adus actul este 25 septembrie 2023.

Anunțul îi vizează și pe studenții beneficiari de pensie de urmaș, în vârstă de până la 26 de ani. Și aceștia trebuie să facă dovada, însă aceștia beneficiază de două termene limită.

Cum apare riscul să rămână fără bani

În cazul elevilor, adeverința trebuie să confirme că în anul școlar 2023-2024 urmează o formă de învățământ. „În cazul nedepunerii adeverinței, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie 2023 se reține de la plată”, conform comunicatului CNPP.

La rândul lor, studenții au obligația să aducă o declarație pe proprie răspundere privind continuarea studiilor. Termenul limită este 25 septembrie 2023. Dacă declarația nu este depusă până la această dată, pensia aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată.

Studenții pot să prezinte caselor teritoriale de pensii însă și o adeverință în original. Aceasta trebuie să confirme că, în anul universitar 2023-2024, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii. Termenul limită, în acest caz, este data de 25 octombrie 2023. Dacă termenul este depășit, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată, conform bugetul.ro.

Cine poate beneficia de pensia de urmaș

Aproape 900.000 de persoane beneficiau la sfârșitul anului trecut de pensii de urmaș. Condițiile de acordare a acesteia diferă în funcție de beneficiar – copii sau soțul supraviețuitor -, precum și de o serie de condiții specifice fiecărei categorii.

Legea Pensiilor prevede că, în România, copiii pot beneficia de pensie de urmaș dacă este îndeplinit un cumul de condiții.

Astfel, o primă condiție obligatorie pentru acordarea pensiei de urmaș este ca persoana decedată să fi fost asigurată în sistemul public de pensii. Apoi, condițiile diferă în funcție de calitatea beneficiarului.

Dacă este vorba de copiii asiguratului sau pensionarului decedat, condițiile prevăd că aceștia pot beneficia de pensie de urmaș:

– până la vârsta de 16 ani,

– până la vârsta de 26 de ani, dacă beneficiarul îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora,

– pe toată durata invalidităţii, de orice grad ar fi aceasta, dacă respectiva invaliditate a beneficiarului s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute mai sus.