Categories: ActualSocial

Pentru a fi admis, dosarul de pensionare trebuie sa conțină un nou act

Noua adeverință cerută de autorități trebuie depusă în dosarul de pensionare pentru a nu fi respins

Potrivit noii legi, nr.76/2022, adeverința solicitată trebuie să conțină toate datele de contact ale angajatorului. Această adeverință este necesară pentru a putea fi informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului. În lipsa acesteia, dosarul de pensionare poate fi respins.

Astfel, în conformitate cu Legea nr.76/2022 la dosarul de pensionare trebuie să fie adăugată o nouă adeverință care va fi eliberată de angajatorul la care solicitantul lucrează în momentul în care acesta își depune dosarul de pensionare.

Adeverința oferă datele de contact ale angajatorului care trebuie informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului.

Care este scopul acesui document

Scopul măsurii legislative este acela de a elimina situațiile în care un  pensionar încalcă prevederile Codului muncii prin continuarea activității profesionale după pensionare prin încetarea de drept a Contractului Individual de Muncă odată cu împlinirea condițiilor de pensionare.

Ce informații cuprinde noua adeverință

Documentul solicitat pentru completarea dosarului de pensionare conține următoarele date:

  • denumirea angajatorului,
  • adresa de poștă fizică și electronică,
  • date de contact telefon/fax.

Actul trebuie trimis respectivei companiiîn termen de maxim 5 zile de la emiterea deciziei de pensionare, moment în care angajatorul va putea demara procedurile prevăzute în Codul Muncii în cazul încetării activității, respectiv:

  • în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau limită de vârstă redusă, Contractul Individual de Muncă încetează de drept, dacă pensionarul nu anulează decizia de pensionare în 30 de zile calendaristice scurse de la data stampilei de pe anvelopa plicului în care a primit decizia de pensionare.
  • în cazul pensiei anticipate parțiale sau anticipate, trebuie cunoscut că acestea nu pot fi încasate atâta timp cât persoana respectivă este încă angajată.

Referitor la pensia de invaliditate de gradul 3, aceasta nu se poate activa decât în cazul în care angajatul încetează activitatea profesională sau o continuă cu program de lucru de cel mult 4 ore/zi.

De asemenea, măsura legislativă îşi propune să elimine situațiile în care un pensionar încalcă prevederile Codului Muncii prin continuarea activității profesionale după pensionare prin încetarea de drept a Contractului Individual de Muncă odată cu împlinirea condițiilor de pensionare, citează evz.ro

Ce a spus Uniunea Europeana de majorarea pensiilor din România

Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat că specialiştii şi cei din conducerea Băncii Mondiale sunt de acord cu reforma pensiilor propusă şi că i-a convins întrebându-i dacă pot trăi cu 200-300 de euro pe lună.

Referitor la punctul de vedere al Uniunii Europene privind majorarea pensiilor, ministrul a declarat: ”Am găsit un sprijin enorm în conducerea Băncii Mondiale. Am avut discuţii cu specialiştii, explicându-le pe cifre raţionamentul care stă în spatele a ceea ce am susţinut de când am preluat ministerul, dar şi înainte, când eram în opoziţie, că acel 9,4 nu este îndestulător, în primul rând pentru a rezolva inechităţile din sistem, după care să putem majora veniturile seniorilor acestei ţări. Le-am explicat de ce nu poate exista o sustenabilitate clară a sistemului din România, că avem în UE astăzi, între 4 şi 5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi în România, pe cheltuiala României, contribuie la PIB-ul altor ţări, nu contribuie în România. Au înţeles foarte bine, am explicat cu cifrele pe masă şi cu cifrele persoanelor angajate în România şi a celor care nu sunt angajate (…) I-am întrebat dacă în România pensia este de 200 de euro, dacă dumnealor ar putea trăi cu 200-300 de euro pe lună. M-am bucurat ca aseară târziu să aud de la specialiştii din Banca Mondială că vor fi alături de mine, de seniorii acestei ţări, în această reformă”.

 

Beatrise Braha

Recent Posts

Cele mai eficiente metode naturale de tratare a migrenelor

Migrenele sunt simptome debilitante, care îți pot afecta semnificativ calitatea vieții. Din fericire, odată ce…

3 zile ago

Patru lucruri pe care să le știți atunci când alegeți anvelopele

Atunci când decideți să cumpărați un nou set de anvelope pentru mașina dvs., există mai…

3 zile ago

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar anul acesta. Alimentele se scumpesc în perioada Paștelui

Românii cumpără cadouri pentru familie și cei apropiați în perioada Paștelui, iar ciocolata este unul…

3 zile ago

Pensiile vor fi livrate înainte de Paște! Guvernul a aprobat măsura

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern că se va aproba o…

3 zile ago

Belarus afirmă că a prevenit un atac cu drone lansat de Lituania asupra Minskului. Vilniusul respinge acuzațiile

Serviciile secrete din Belarus susțin că au dejucat un atac cu drone asupra Minskului. Acest…

3 zile ago

Fără fonduri pentru tinerii fermieri. Ajutorul va fi reluat abia în 2028

Resursele financiare destinate tinerilor fermieri au fost epuizate. Conform informațiilor disponibile, fondurile au fost consumate…

3 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.