Actual Lifestyle

Pentru neregulile din Parcul Cișmigiu s-au dat amenzi grele. Ce au găsit inspectorii din mai multe instituții

Pentru neregulile din Parcul Cișmigiu s-au dat amenzi grele. Ce au găsit inspectorii din mai multe instituții
Arhiva infoactual.ro

Pentru neregulile din Parcul Cișmigiu, București, ALPAB a primit amenzi din partea mai multor autorități.

La cât s-a ridicat valoarea amenzilor date

Joi, 21 iulie 2022, Prefectura Capitalei a anunțat că, pentru mizeria din Parcul Cișmigiu,  Compania Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) din subordinea municipalității a fost amendată cu suma de 44.000 de lei.

 În urma controlului făcut în Parcul Cişmigiu, Garda de Mediu a aplicat companiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) 2 amenzi de câte 10.000 de lei pentru nerespectarea obligaţiei de a asigura refacerea şi îngrijirea spaţiilor verzi din Parcul Cişmigiu şi pentru „nerespectarea regulilor privind impactul asupra mediului”.

Totodată, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a dat o amendă de 4.000 de lei pentru starea mobilierului din parc, iar Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor a constatat că nu fuseseră remediate problemele descoperite la un control anterior, dar mai ales că şi în prezent în parc sunt condiţii igienico-sanitare precare la prestarea serviciilor, motive pentru care a aplicat 2 amenzi de 20.000 de lei.

Cine a demarat, practic, această acțiune

Potrivit hotnews.ro, amenzile au fost date după ce recent prefectul Capitalei, Toni Greblă, a mers în control în Cismigiu, pe 13.07.2022, „având în vedere numeroasele sesizări ale cetăţenilor, semnalele apărute în mass-media şi apelurile repetate făcute către autorităţile publice locale„, afirmând, totodată, că „nu poţi să mergi prin el fără să nu ai un moment de disconfort cel puţin”.

De asemenea, Toni Greblă, Prefectul Capitalei, ulterior controlului efectuat în Cișmigiu,  a spus că municipalitatea refuză să vadă cât de mulţi oameni sunt nemulţumiţi de cum arată parcul.

La momentul respectiv, făcând referire la parcul Cișmigiu,Toni Greblă a declarat:  „Este lăsat în paragină, nu poţi să mergi prin el fără să nu ai un moment de disconfort cel puţin, dacă eşti un pic mai în vârstă să nu ai şi un moment de nostalgie faţă de ceea ce era odată perla parcurilor bucureştene, Cişmigiul, şi ce a ajuns în prezent. Aceste lucruri a trebuit să le verific împreună cu inspecţiile de specialitate tocmai pentru că am văzut din partea autorităţii care administrează parcul o indolenţă totală, un refuz de a vedea că foarte mulţi cetăţeni locuitori ai Bucureştiului sunt nemulţumiţi de modul cum arată parcul”.

Ce s-a constatat ulterior controalelor în Parcul Cișmigiu

Conform Prefecturii, în urma controalelor, au fost descoperite o serie de probleme, printre care:

  • locurile de joacă pentru copii prezintă risc de accidentare,
  • mobilierul Parcului Cișmigiu (bănci, foișoare) este deteriorat și murdar,
  • aleile parcului sunt deteriorate, cu gropi și crăpături în asfalt
  • există porțiuni din parc în care iarba este necosită, iar în alte zone nu este iarbă deloc,
  • au fost identificați arbori netoaletați, arbori aflați în stare avansată de degradare,
  • frunze și deșeuri pe alei și pe spațiul verde.

Cum a reacționat Nicușor Dan la afirmațiile Prefectului Capitalei

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a replicat spunând că unele dintre aspectele care îl nemulţumesc pe prefectul Capitalei, Toni Greblă, referitor la aspectul Parcului Cişmigiu persistă de ani, iar municipalitatea a început demersuri pentru a remedia situaţia.

Pe lângă faptul că Nicușor Dan crede că la mijloc ar putea fi „o mişcare politică”, la Realitatea TV, acesta a declarat: „Lucrurile acestea, câteva dintre ele, aşa cum le-a constatat, sunt acolo de ani de zile. Nu s-au crăpat aleile din acest an de mandat. Nu s-au îndoit gardurile în acest an de mandat. Nu s-a rupt Podul Mare în acest an de mandat. Noi am început cu lucrurile cele mai grele: podul, cuva lacului. Avem buget pentru alei, pentru schimbarea locurilor de joacă. (…) Atribuţia lui asta este – să se respecte legea în Bucureşti şi nu a făcut nimic în Inspectoratul de Stat în Construcţii de un an de zile sesizat cu nelegalitatea PUZ-urilor de sector, prin care dispar sute de hectare de spaţiu verde. Nu a făcut nimic să constate că Inspectoratul de Stat în Construcţii nu şi-a făcut treaba. Asta e treaba domnului prefect. Aşa, să dăm opinii despre cum arată oraşul poate oricine”.