Lifestyle

Pentru părinți: Ce spune medicul că trebuie să faceți atunci când copilul este înțepat în zona ochiului

Pentru părinți: Ce spune medicul că trebuie să faceți atunci când copilul este înțepat în zona ochiului

Înțepăturile de insecte creează durere și disconfort temporar, cel mai adesea dispărând a doua zi. Dar ce te faci dacă ești în vacanță și copilul tău este ciupit în zona ochilor?

Înțepăturile de insecte în zona ochilor se lasă invariabil cu pleoape roșii, umflate, cu un aspect „pufos” care par că merg din ce în ce în mai rău în primele 24 de ore. Sunt copii care se trezesc direct cu pleoapa umflată de nu-și pot deschide ochiul deloc!Medicul primar oftalmolog Roxana Cozubaș te învață ce să faci dacă suspectezi o astfel de problemă la copilul tău:

– o doză de antialergic (ce folosiți de obicei sau ce vă îndrumă pediatrul, conform vârstei), cât mai rapid cu putință;

comprese reci (nu gheață, ci prosopel cu apă rece sau servețele pentru zona ochilor, ținute la frigider);

– dacă în 6-12 ore nu pare să evolueze bine, folosește local un unguent cu cortizon care să rezolve inflamația.

Dacă după 24 de ore de tratament pleoapa se deschide și inflamația. Este mai mică, înseamnă că evoluează bine și trebuie să continui tratamentul.

„Uneori, astfel de evenimente se pot complica local cu infecții (dacă insecta a inoculat ceva material infectat) sau cu chalazioane sau, și mai periculos, cu celulită (inflamația grăsimii orbitale, extrem de periculoasă la copil). Așadar, nu tratați fără avizul unui medic, mai ales dacă evoluția pare negativă mai mult de 24 de ore.”, vă sfătuiește dr. Roxana Cozubaș.