Actual

Pericol pentru România!? Traian Băsescu: „Putin va vrea să ajungă la gurile Dunării”

Traian Basescu

Fostul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, și-a expus punctul de vedere cu privire la președintele Rusiei. În același timp, politicianul spune că Vladimir Putin are ca scop să ajungă la gurile Dunării, accesul la Dunăre i-ar oferi mai multă securitate.

„Accesul pe Dunăre ar fi necesar pentru securitatea Rusiei”

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre interesele președintelui rus, Vladimir Putin, care, după părerea sa, este interesat de gurile Dunării și va încerca, mai devreme sau mai târziu, să aibă frontieră pe brațul Chilia.

„Nu vreau să spun că Putin nu stă cu ochii pe gurile Dunării. Mai devreme sau mai târziu va vrea să ajungă să aibă frontieră pe braţul Chilia. A gândit să o facă şi în 2014. A încercat mascarada din Crimeea şi Odessa şi nu a mers şi atunci s-a oprit la Mariopol, dar mai devreme sau mai târziu va vrea să ajungă prin sud estul Ucrainei va vrea să ajungă la gurile Dunării. Nu am dubii”, spune Băsescu.

„De aici până a proiecta un pericol pentru România, e cale lungă”, spune Băsescu

Pericol pentru România!? Traian Băsescu mai spune că în acest moment, o eventuală dorință a lui Vladimir Putin de a avea acces la Dunăre nu reprezintă un pericol pentru România.

Legat de exercițiile militare ale Rusiei la Marea Neagră, fostul președinte spune că reprezintă un răspuns normal, în contextul în care NATO a dislocat efective importante în Țările Baltice, România și Polonia.

„Strategic, Rusia consideră că are nevoie pentru securitatea ei şi de acces pe Dunăre. De aici până a proiecta un pericol pentru România, calea e lungă. De pe altă parte, orice şef al statului rus, când pui o bază militară la Kogălniceanu, mai ţii şi o mie de puşcaşi marini acolo, mai faci o bază aeriană la Tuzla, mai pui sistemul antirachetă la Deveselu, mai duci efective NATO în Polonia, ticseşti de armate NATO Ţările Baltice, să nu te aştepţi să nu facă şi Putin un exerciţiu militar către frontierele lui”, a mai spus fostul președinte.

Exercițiile militare desfășurate de Moscova în apropierea graniței cu Ucraina au fost de mare amploare

„Abia acum li s-a văzut amploarea într-un poligon situat la 200 de kilometri de frontiera Ucrainei. Nu au fost tancurile la linia de frontieră. Au fost în poligoane, la distanţă destul de mare. A însemnat o concentrare mare de trupe, a fost cu toate categoriile de arme – şi armată terestră şi aeriană şi navală. Exerciţiile navale ruseşti mai continuă în Marea Neagră”, a spus Traian Băsescu, la România TV.