Actual

Un nou atac al Rusiei lângă granița României. Suntem în pericol?

Rusia și Ucraina
sursa foto: dreamstime

Un nou atac al Rusiei. La momentul actual, întreaga lume se află într-un moment tensionat. Acesta este cauzat de războiul dintre Rusia și Ucraina, care pare că nu va ajunge la un final cât de curând. Multe țări stau ca pe ace. În speranța că acest conflict, care momentan este concentrat între cele două țări, nu va fi extins.

Dar, se pare că acest scenariu este din ce în ce mai aproape de realitate. Un nou atac al Rusiei a trezit îngrijorare în rândul românilor. Acesta a fost lansat extrem de aproape de granița cu România.

Un nou atac al Rusiei

Conflictul dintre cele țări a început ușor ușor să se mute spre zona porturilor Dunării. Acest lucru trezește noi riscuri și pericole. Atacurile cu drone vin din ce în ce mai aproape de țara noastră. Un nou atac al Rusiei a lovit regiunea ucraineană Odesa. Dronele rusești au lovit teritoriul în noaptea de luni spre marți.

Aceste atacuri s-au desfășurat foarte aproape de granița cu România, lângă localitatea Isaccea, județul Tulcea. Conform informațiilor transmise de ucraineni, drone Shahed au avut ca țintă porturile de la Dunăre.

Drone rusești aproape de România

În acest atac de noapte, rușii au lansat 19 drone  Shahed-136/131 și două rachete supersonice Onyx. Acestea au lovit regiunea Odesa, iar atacul a fost surprins de un martor. Una dintre dronele lansate a ajuns chiar lângă granița României, la Orlivka.

Aceste atacuri necontrolate pun în pericol românii. De celălalt mal al Dunării, se află orașul românesc Isaccea. Acesta are o populație de circa 4.500 de oameni. Atacurile cu drone au fost surprinse de un martor, care se afla pe malul ucrainean la Dunării. Văzând pericolul, acesta a strigat la colegii săi să plece cât mai repede din portul ucrainena. „Fugi, că vine aici! Aici a picat, direct în vamă!” a spus bprbatul, imediat după ce o dronă a căzut în zona Portului Orlivka.

Trafic închis în punctul de frontieră

Acest atac nu a fost încă confirmat de autoritățile române. Oficialii Gărzii de Coastă au declarat marți dimineață că traficul PTF Isaccea este complet închis. Acest lucru se desfășoară ca urmare a atacurilor de noaptea trecută de pe partea ucraineană (PTF Orlovka). Ca urmare, traficul este redirecționat către Galați.

„La acest moment, poliţiştii de frontieră din PTF Isaccea operează strict autovehiculele aflate în punct pe intrare. Cele doua bacuri care asigură traversarea de pe un mai pe altul al Dunării sunt ancorate pe malul românesc.”, au transmis reprezentanţii Gărzii de Coastă, conform Pro Tv.

Oamenii trăiesc cu teamă

La aproape 200 de metri de granița cu România sunt porturile Reni și Ismail. Acestea   s-au transformat, în ultimele două luni, în ținte rusești. Locuitorii din apropierea porturilor ucrainene din Tulcea și Galați sunt în stare de alertă. Aceștia trăiesc cu frică și se tem de un atac ce i-ar putea lovi.

Ca urmare a refuzului lui Vladimir Putin de a reînnoi acordul privind transporturile de cereale prin Marea Neagră, care permitea exporturile din țara vecină, atacurile rusești asupra infrastructurii agricole și portuare din Ucraina au luat amploare. De atunci, principala rută pentru exporturile de cereale ucrainene a fost prin porturile fluviale Reni și Ismail.