Actual Sănătate

Pericolul europenilor vine de la porci. O tulpină a stafilococului auriu e rezistentă la antibiotice și se poate transmite la om

Pericolul europenilor vine de la porci. O tulpină a stafilococului auriu e rezistentă la antibiotice și se poate transmite la om

În ultimii ani, auzim tot mai des propoziția: ”virusul a suferit o mutație”. Prin urmare, aceste mutații, transformate în complicații medicale, ale afecțiunilor și bolilor cunoscute, precum și a virușilor și derivaților acestora, au devenit o realitate cotidiană.

Pericolul europenilor vine acum de la porci. O tulpină a stafilococului auriu este rezistentă la antibiotice și se poate transmite la om

O tulpină, denumită de specialiști ca fiind CC398, a devenit tipul dominant de MRSA, la animalele din crescătoriile europene, în ultimii cincizeci de ani, porcii find principalii vizați. Aceasta este o cauză care determină apariția infecțiilor cu MRSA la om, cazuri din ce în ce mai multe, după cum recunosc chiar specialiștii.

Noi recunoaștem denumirea populară de stafilococul auriu, dar după cum se vede, evoluția lui oferă omenirii reale semne de îngrijorare.

Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie, vine să evidențieze faptul că o tulpină a super-bacteriei MRSA (staphylococcus aureus) este deosebit de rezistentă la antibiotice, dar și la meticilină. Acestea fiind planurile de ”luptă” cu stafilococul auriu, cel puțin până acum.

Aceasta a apărut la porci în ultimii 50 de ani și probabil, din cauza utilizării pe scară largă a antibioticelor în creșterea porcilor, poate sări şi la om.

Cercetarea, finanţată de Institutul Wellcome, Consiliul pentru Cercetare Medicală din Regatul Unit şi Fundaţia Beverly Sackler, a fost publicată în jurnalul eLife, informează sciencedaily.com.

CC398 şi-a menţinut rezistenţa la antibiotice de-a lungul deceniilor la porci şi la alte animale de crescătorie, se arată în studiul menționat. De asemenea, tulpina este capabilă să se adapteze rapid la gazdele umane în timp ce îşi menţine rezistenţa la antibiotice.

Tulpina a fost asociată cu un număr tot mai mare de cazuri de infectare la om, la persoane care au avut, dar şi care nu au avut, contact direct cu animale din crescătorii.

Din punct de vedere istoric, este posibil ca nivelurile ridicate deutilizare a antibioticelor să fi condus la evoluţia acestei tulpini foarte rezistente la antibiotice de MRSA din fermele de porci. Am descoperit că rezistenţa la antibiotice la această MRSA asociată animalelor este extrem de stabilă – a persistat de-a lungul mai multor decenii şi pe măsură ce bacteria s-a răspândit la mai multe specii de animale de crescătorie”, a declarat autoarea principală a studiului, doctor Gemma Murray, de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie.

Folosirea repetată a antibioticelor dăunează

Și în cazul porcilor s-a dovedit clinic faptul că folosirea, în mod repetat, a antibioticelor, dăunează. Așa apare rezistența la boală, precum și mutațiile acesteia, scrie EVZ.

Este posibil ca nivelurile ridicate din punct de vedere istoric de utilizare a antibioticelor să fi condus la evoluția acestei tulpini foarte rezistente la antibiotice în fermele de porci”, a mai spus dr. Gemma Murray, autor principal al studiului.

MRSA a fost identificat pentru prima dată la pacienții umani, în anul 1960. Datorită rezistenței sale la antibiotice, este mult mai greu de tratat decât alte infecții bacteriene. Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră acum MRSA ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane.

Foto: evz

 

 

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!