Actual Diverse

Peste 12 mii de litri de agheasmă oferiţi, de Bobotează, la Catedrală

Peste 12 mii de litri de agheasmă oferiţi, de Bobotează, la Catedrală
Infoactual/arhiva

La data de 6 ianuarie Biserica prăznuieşte Botezul Domnului sau Boboteaza. Este vorba de retrăirea momentului în care Mântuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani.

Peste 12 mii de litri de agheasmă mare sunt oferiţi de Bobotează la Catedrala Mitropolitană Iași. Pregătiri de sărbătoare

Oamenii, cu mic și mare, sunt așteptați, încă de la primele ore ale dimineții de vineri, 6 ianuarie, și la Catedrala Mitropolitană Iași, să ia agheasmă mare. 12.500 de litri de apă a fost sfințită și așteaptă să ajungă în casele oamenilor. 

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunțat deja că a finalizat pregătirile principale pentru Slujba Bobotezei din ziua prăznuirii Botezului Domnului, care va ava loc vineri, 6 ianuarie, în toate bisericile ortodoxe din România.

La Iaşi cea mai mare parte din activitate este concentrată în incinta Ansamblului Mitropolitan, unde se află și Sfânta Parascheva, urmând să aibă loc două slujbe vineri, care vor începe de la ore diferite.

Prima dintre ele va începe de la 06.30 şi va avea loc în incinta „Eclesia” din Muzeul Mitropolitan, în timp ce a doua are loc chiar în Catedrala Mitropolitană, unde Sf. Liturghie va începe de la ora 09.00 şi va fi condusă de Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi.

„Sfinţire cea mare a apei (Agheasma Mare) se va săvârşi, după Sfânta Liturghie, pe esplanada din faţa intrării în locaşul de cult, ca şi în anii precedenţi, în jurul orei 11.00 şi va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor, citat de media locală.

Reprezentanţii Mitropoliei au pregătit şi în acest an două coridoare de acces pentru oamenii care vor dori să ia acasă Agheasmă Mare. Aceştia vor putea intra atât dinspre Bulevardul Ştefan cel Mare, cât şi dinspre Strada „G.M. Cantacuzino”.

Va exista și un al treilea rând în curtea Ansamblului Mitropolitan, al celor care vor să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, aflate în interiorul catedralei. Cei care vor ieşi ulterior din Mitropolie vor trebui să se aşeze la una dintre cele două rânduri existente pentru a putea lua agheasmă.