Actual International

Peste 15 milioane de somoni mor în fermele din Scoția în decurs de un an. Există trei motive

Peste 15 milioane de somoni mor în fermele din Scoția în decurs de un an. Există trei motive
Shutterstock.com

În anul 2022, numărul de decese de somon raportate în fermele din Scoția s-a dublat comparativ cu anul anterior, se arată într-o informație dezvăluită în acest zile. Cauza sau de fapt cauzele pentru care somonii mor pe capete, în cele ce urmează.

Peste 15 milioane de somoni mor în fermele din Scoția în decurs de un an. Există trei motive, dintre care unul uimitor

Decesele de somon raportate în fermele din Scoția s-a dublat în 2022, fermierii dând vina pe roiurile de meduze, în timp ce militanții indică suprapopularea severă.

Chiar dacă părerile sunt împărțite la prima vedere, decesele de somon în fermele piscicole din Scoția au fost raportate ca fiind duble, conform datelor oficiale recente.

Cel mai credibil motiv este dezvăluit de Fish Health Inspectorate care spune că această cifră s-a dublat în 2022 din cauza creșterii numărului de boli, paraziți și meduze. Dacă bolile și paraziții sunt cauze naturale, meduzele sunt o cauză terifiantă.

Statistic vorbind au fost raportate peste 15 milioane de decese de somon, începând din ianuarie până în noiembrie 2022. O declarație a unui purtător de cuvânt al guvernului scoțian atestă că toate fermele au fost de acord să raporteze în mod voluntar moartea somonilor.

În timp ce crescătorii de somon au pus decesele pe seama micro meduzelor, deoarece roiuri uriașe au fost văzute în apele britanice, militanții pentru mediu spun că motivul este suprapopularea.

”Decesele în crescătoriile de pești au atins niveluri record din mai multe motive”, a declarat Abigail Penny, director executiv al Animal Equality UK, citat de The Guardian.

Penny, director executiv al Animal Equality UK, a expus propriul punct de vedere, insistând că acest lucru se datorează ”unei creșteri bruște a bolilor infecțioase în rândul peștilor care sunt înghesuiți în cuști supraaglomerate în mod nefiresc, precum și a sănătății precare a branhiilor și a tratamentelor dure pentru a îndepărta păduchii din apele infestate”.

”Pe măsură ce industria crește, cresc și aceste probleme. Trebuie să preluăm puterea și să boicotăm peștele de crescătorie, este singura modalitate prin care putem începe să punem frână acestei probleme care se agravează tot mai mult”.

Purtătorul de cuvânt guvernamental a precizat la rândul lui care este posibila cauză a numărului uriaș de decese în rândul somonilor:

”Rapoartele de mortalitate enumeră mai mulți factori – de exemplu, probleme la branhii, infecții bacteriene sau virale, manipulare sau prădători – astfel încât nu este întotdeauna posibil să se atribuie mortalitatea unei cauze specifice”.

”Cu toate acestea, sănătatea branhiilor rămâne o problemă cheie. S-a înregistrat o creștere a atribuirii problemelor de mediu, inclusiv a meduzelor și a înfloririi planctonului, precum și a infecțiilor bacteriene drept cauză a mortalității în 2022″.

Dintre toți peștii vânduți în Marea Britanie, de exemplu, somonul constituie peste 29% din vânzări. În 2022, consumatorii din Marea Britanie au cheltuit aproximativ 1,2 miliarde de lire sterline (1,35 miliarde de euro) în magazine, pentru a cumpăra acest pește.

Scoția este, de asemenea, un exportator important de somon, aproximativ un sfert din producție fiind exportată.