Actual

Au fost înregistrate primele două decese din cauza gripei. Este vorba de două femei de 25 şi respectiv 50 de ani

Au fost înregistrate primele două decese din cauza gripei. Este vorba de două femei de 25 şi respectiv 50 de ani

Astăzi au fost înregistrate primele două decese din cauza gripei în România. Este vorba de o tânără de 25 de ani și de o femeie de 50 de ani, ambele din București, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Au fost înregistrate primele două decese din cauza gripei. Este vorba de două femei de 25 şi respectiv 50 de ani

Potrivit CNSCBT, au fost comunicate primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon.

Primul caz a fost la o femeie în vârstă de 25 de ani, din București, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3.

Al doilea caz a fost la o femeie în vârstă de 50 de ani, din București, care avea probleme medicale preexistente, dar era nevaccinată antigripal. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

În săptămâna 26 decembrie – 1 ianaurie au fost raportate 154 cazuri confirmate de gripă (24 cu virus AH3, 35 cu virus AH1, 92 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B).

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: Suntem în stare de alertă epidemică. Recomandăm evitarea aglomerației, purtarea măștii în spații închise aglomerate

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a vorbit despre creșterea numărului de cazuri de gripă și măsurile pe care autoritățile le vor lua în acest sens. Astfel, ministrul a subliniat că nu va fi declarată epidemie de gripă, argumentând că o astfel de decizie ar putea duce la o serie de restricții.

În plus, el a adăugat că a fost declarată o stare de alertă epidemică. Aceasta nu impune restricţii, însă ne sunt recomandate o serie de măsuri menite să prevină răspândirea virusului.

Nu vor fi închise şcolile, deşi ne aflăm în a treia săpătămână consecutivă în care numărul cazurilor de gripă a crescut.

„După cum arată statisiticile oficiale, în ultimele trei săptămâni, au fost înregistrate valori care depășesc cu 20% media ultimelor 5 sezoane pre-pandemice. De asemenea, Rafila a explicat că sezonul gripal din 2022-2023 a venit mai rapid cu câteva săptămâni față de anii anteriori. Asta înseamnă câ vârful ar urma să fie înregistrat în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie”, a anunţat Alexandru Rafila.