Info Actual > Showbiz > Piesa „Ateo”, un mare succes în social media, provoacă un adevărat cutremur ecleziastic în Toledo
Showbiz

Piesa „Ateo”, un mare succes în social media, provoacă un adevărat cutremur ecleziastic în Toledo

Piesa „Ateo”, un mare succes în social media, provoacă un adevărat cutremur ecleziastic în Toledo

Juan Miguel Ferrer, decanul Catedralei din Toledo, a trebuit să-și prezinte, marţi, demisia, în urma scandalului provocat de videoclipul piesei „Ateo”, interpretat în duet de muzicianul spaniol C.Tangana şi cântăreaţa argentiniană Nathy Peluso, şi care a fost filmat în acest lăcaş de cult, relatează publicația „Religion Confidencial”.

Într-un videoclip lansat pe 8 octombrie, cei doi artişti sunt văzuţi dansând, senzual şi în ipostaze erotice, în interiorul Catedralei din Toledo.

Decanul Ferrer a justificat într-un comunicat de presă clipul, după polemica suscitată pe reţelele de socializare chiar în ziua lansării clipului, afirmând că piesa „prezintă povestea unei conversiuni cu ajutorul iubirii umane”, conform versurilor cântecului, „eu eram ateu, dar acum cred, pentru că o minune ca tine trebuia să coboare din cer”.

Arhiepiscopul de Toledo, Francisco Cerro Chaves, şi-a cerut public scuze pentru acest videoclip incendiar filmat în catedrala oraşului, subliniind că nu cunoştea complet proiectul şi conţinutul acestuia.

„Solicităm cu umilinţă şi sinceritate iertare tuturor credincioşilor laici, consacraţilor şi preoţilor, care s-au simţit pe bună dreptate lezaţi de această utilizare necorespunzătoare a unui loc sacru”, se arată într-o notă a Arhiepiscopiei de Toledo.

Limbaj vizual provocator

Deşi a recunoscut „limbajul vizual provocator” folosit, decanul Juan Miguel Ferrer şi-a apărat decizia de a permite filmările în catedrală, spunând că singurul scop a fost să stimuleze dialogul cu cultura contemporană, păstrând în acelaşi timp credinţa în Biserică. Preotul a susţinut că piesa ar putea „face bine celor distanţaţi de Biserică”, dar şi-a cerut scuze faţă de cei care s-au simţit lezaţi.

Începând de sâmbătă, videoclipul a avut peste 2 milioane de vizionări pe YouTube.

Într-un comunicat, publicat marţi de Arhiepiscopia de Toledo, se arată că în urma unei întâlniri cordiale, decanul Juan Miguel Ferrer a cerut ca de sâmbăta viitoare să fie înlocuit, având în vedere că mandatul său de cinci ani se încheia pe 5 noiembrie.  Monseniorul Juan Miguel Ferrer a fost numit în 5 noiembrie 2016 la conducerea Catedralei.

Juan Miguel Ferrer a ţinut să precizeze că şi-a prezentat demisia „cu eleganţă”, pentru a  soluţiona diferendul. Confom declarației sale, Catedrala a încasat 15.000 de euro pentru filmarea videoclipului, iar banii vor fi destinaţi unor opere caritabile.