Lifestyle

Pilaful datează din perioada 1000-500 i.d.Hr. Trucuri neștiute ca să nu se lipească niciodată orezul de vas

Pilaful datează din perioada 1000-500 i.d.Hr. Trucuri neștiute ca să nu se lipească niciodată orezul de vas

Știați că orezul s-a folosit din cele mai vechi timpuri pentru a realiza cele mai delicioase preparate culinare? Anticii consumau orez cu legume și carne, asezonat cu ierburi și condimentele vremii.

Cultivat în China acum 13.000 de ani

Cu 13.000 de ani în urmă chinezii au început să cultive orez, iar persanii antici l-au folosit din anii 1000-500 î.d.Hr., când Alexandru cel Mare a cucerit Sogdian, un oraș din Uzbekistanul de astăzi.

În cinstea acestei victorii, el s-a delectat cu… pilaf. Odată ce musulmanii au ajuns în India, rețeta de pilaf s-a modificat, adăugându-se șofran și alte ierburi aromatice. De altfel și celebra paella spaniolă este un derivat din vechea rețetă de pilaf.

Spălați și înmuiați orezul înainte de fierbere

Pentru ca orezul să nu se prindă de fundul oalei, se lasă orezul la înmuiat în apă cel puțin o oră, înainte de a-l găti. Aruncați apoi apa care este plină de amidon, clătiți orezul în mai multe ape până devine limpede.

Folosiți două părți de apă pentru fiecare parte de orez. Veți observa că bobul va fierbe perfect, nu va rămâne tare, dar nici nu se va înmuia ca să le lipească de celelalte boabe. Aceste trucuri sunt valabile atât pentru orezul alb, cât și pentru cel integral, care este mult mai sănătos pentru organism. Astfel orezul va fi pufos și extrem de gustos.

Nu puneți sare când fierbe orezul

Un alt truc pentru ca orezul să nu se lipească, nu trebuie să puneți sare când fierbe orezul. Dacă faceți această greșeală, atunci boabele se vor sfărâma și se vor lipi de fundul oalei.

Specialiștii recomandă ca orezul să fie pus la fiert doar în apă clocotită, iar focul să fie dat la minim după ce adăugați boabele. De asemenea, oala trebuie să fie una înaltă pentru ca spuma să nu dea pe afară. Din când în când, odată la câteva minute, amestecați orezul, folosind o furculiță. După ce scoateți orezul, așezați-l într-un bol și amestecați puțin de jos în sus, pentru a rămâne pufos.