Lifestyle

Ping-pong cu arena faimoasă care a găzduit Cupa Davis din 1972. Cât cere BNR pentru a o returna MTS

Ping-pong cu arena faimoasă care a găzduit Cupa Davis din 1972. Cât cere BNR pentru a o returna MTS

Arenele BNR se află într-o stare deplorabilă, iar situația juridică a complexului este complicată. Banca ar fi dispusă să renunțe la baza sportivă în schimbul unei sume exorbitante. În același timp, Ilie Năstase anunță că va face plângere penală pe numele guvernatorului.

În urmă cu 31 de ani, baza a fost făcută cadou de MTS către BNR, contra sumei modice de 233.000 de dolari, scrie gsp.ro. Din anul 2016, pe terenurile de la „Progresul” nu se mai joacă tenis pentru că Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu a dat aviz de funcționare, iar deficiențele nu au fost remediate. Nu se mai joacă tenis competițional, joacă însă meciuri între departamente angajații băncii, relatează gsp.ro.

Situația Arenelor BNR a stârnit, de-a lungul anilor, indignarea mai multor sportivi, printre care și fostul tenisman Ilie Năstase. Inovocând faptul că baza sportivă din Cotroceni este ținută sub cheie de către Banca Centrală, nelăsând sportul să se dezvolte, Năstase spune că îi va face plângere penală lui Mugur Isărescu. Arena a găzduit inclusiv faimoasa și de tristă amintire finală de Cupa Davis din 1972, România-SUA 2-3.

Îmi era dor de un turneu de tenis, dar locaţia nu este potrivită. Trebuia să fie la BNR, aş fi dorit la BNR, unde s-a scris istorie de 100 de ani, şi vreau să îl atenţionez în acest fel pe tovarăşul guvernator al BNR (n.r. – Mugur Isărescu) că în loc să pună semnătura pe o sticlă de vin, toţi guvernatorii o pun pe o bancnotă. Şi vreau să îl atenţionez că îi fac plângere penală că nu lasă sportul să se dezvolte în România, a declarat Ilie Năstase, citat de gsp.ro.

Odiseea începe în 1991

Această bază sportivă a trecut în patrimoniul BNR în 1991, printr-un protocol semnat de Bogdan Niculescu Duvăz, ministrul tineretului şi sportului de la acea dată, şi guvernatorul BNR.

Complexul sportiv „Progresul”, așa cum era cunoscut odinioară, cuprinde pe lângă Arena Centrală și terenurile de tenis anexe (11 la număr), și stadionul de fotbal, săli de sport, de refacere. Plus alte spații cu destinație comercială, printre care un restaurant cu circuit intern.

Ilie Năstase susține că la vremea respectivă suma tranzacției a fost de 233.000 de dolari, iar acum cei de la banca centrală ar cere 35 de milioane de euro pentru a ceda obiectivul către MTS, relatează gsp.

Ce spunea BNR în urmă cu cinci ani

În ultimii ani însă BNR a fost acuzată că ține captivă o bază sportivă istorică a Capitalei și a României, iar atunci când vine întrebarea de ce o lasă în paragină susține că nu are temei legal pentru a investi în reparații.

Ultimul comunicat din partea BNR privind situația arenelor datează din 2017, unde se menționează că terenul din Strada Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din 1946, „fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn”.

La data preluării arenei în proprietate de la MTS, în 1991, „starea construcțiilor și a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiții semnificative”.

BNR susținea că a investit 1.000.000 de lei pentru modernizarea Arenei Centrale, refacerea vestiarelor, întreținerea terenurilor de antrenament, tribuna metalică, instalația de nocturnă. Totodată, alte cinci milioane d elei au fost cheltuite până în 2017 pentru întreținerea echipamentelor și utilajelor, precum și cheltuieli administrative, servicii de întreținere/curățenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare și plantare arbori, întreținere terenuri de tenis etc”.

Au salvat și platanii protejați de lege

În același comunicat se preciza că BNR a luptat pentru salvarea și întreținerea celor 30 de platani (plantaţi la sfârşitul secolului XIX), protejaţi de lege şi parte a patrimoniului naţional.

În baza sportivă se desfășoară „în principal activităţi de pregătire profesională şi pentru funcţionarea curentă a BNR și evenimente specifice în colaborare cu diferite organisme financiare internaționale”, precizându-se că „proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici – Dr. Lister nu este o bază sportivă în sine”.

BNR mai spune că a inițiat încă din 2014 demersuri pentru transferul de proprietate către Guvern .

În tot acest timp, arată publicația sportivă, Ministerul Tineretului și Sportului nu a întreprins niciun demers să preia arenele BNR, baza fiind în continuare una cu circuit închis.