Actual Diverse

BNR pune pe piață o monedă aniversară din argint pur! Colecționarii o consideră o investiție sigură

BNR pune pe piață o monedă aniversară din argint pur! Colecționarii o consideră o investiție sigură
Arhivă / BNR

O nouă monedă numismatică va fi dată în circulație.

De luni, 5 septembrie, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema „150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu”.

Aversul monedei prezintă un fragment dintr-o pictură a lui Gheorghe Petrașcu, inscripția „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2022” și stema României. Reversul monedei redă portretul pictorului Gheorghe Petrașcu și inscripția „150 DE ANI DE LA NASTERE” suprapuse pe o paletă de pictură, numele acestuia și anii între care a trăit „1872-1949”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese, iar preţul de vânzare este de 450,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema „150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu” au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, conform estnews.ro.